ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Ουκρανίας - Ρωσίας

Αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Να μη στοχοποιούνται άμαχοι ζήτησε ο Εμ. Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλ. Πούτιν.

Ολοκληρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε ένα αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Τουλάχιστον 11 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης, εκφράζοντας φόβους για «δεκάδες νεκρούς».

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», έγραψε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης (...) Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο Σινεγκούμποφ ανακοίνωσε ότι η πόλη των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά, βρισκόταν υπό τον «απόλυτο έλεγχο» των ουκρανικών δυνάμεων, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε μια ρωσική «εισβολή» και οδομαχίες.

«Αυτό που συμβαίνει στο Χάρκοβο είναι έγκλημα πολέμου! Είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού», καταδίκασε σήμερα, κάνοντας λόγο για πυρά «βαρύ πυροβολικού». «Δεκάδες άμαχοι πεθαίνουν. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο φαρμακείο, πηγαίνουν για ψώνια, φέρνουν νερό», είπε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι οι γειτονιές που στοχοποιήθηκαν δεν φιλοξενούσαν "θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να «διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης Τύπου. «Παρατηρούμε πολλές προσπάθειες ουκρανικών εθνικιστικών ομάδων να χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε. «Αυτό είναι απαράδεκτο… είναι εγκληματικό».

Μακρόν: Ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην στοχοθετούνται άμαχοι και πολιτικές υποδομές

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες και εκείνος συμφώνησε. Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν «απειλές για θηριωδίες» από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, σε μια προηχογραφημένη ομιλία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι «εξετάζει την μαζική στρατιωτική επίθεση που επέλεξε να εξαπολύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας».

Στο Μαλί, είπε ότι άμαχοι αντιμετωπίζουν μια τριπλή απειλή, επικαλούμενος την τζιχαντιστική τρομοκρατία, αυτό που αποκάλεσε διολίσθηση της χούντας προς τη δικτατορία και τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, η οποία όπως είπε «σύναψε συμφωνία με τη χούντα».

Παράλληλα ο ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα εναντίον Ρώσων με τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων τους, μέτρο που έχει ήδη αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα ταυτοποιήσουμε (…) όλους τους Ρώσους με περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, οι οποίοι μπορεί να προστεθούν σε αυτές τις ευρωπαϊκές κυρώσεις λόγω της εγγύτητάς τους με τη ρωσική εξουσία, και θα εξοπλισθούμε με τα νόμιμα μέσα για να αρπάξουμε το σύνολο αυτών των περιουσιακών στοιχείών», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά το συμβούλιο άμυνας υπό την προεδρία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ηγετών και προσωπικοτήτων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, κυρίως δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Μετά από αίτημα του (Γάλλου) Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζουμε την πλήρη απογραφή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας, σκαφών αναψυχής, πολυτελών οχημάτων, που θα ανήκαν σε ρωσικές προσωπικότητες υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις», ανέφερε ο Λεμέρ.

Στο πλευρό του, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι «μέτρα» θα ληφθούν «σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα» κατά των «οργάνων της ρωσικής προπαγάνδας» που πραγματοποιούν ενέργειες «παραπληροφόρησης» στην Ευρώπη.

Την Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today (RT) και Sputnik θα αποκλειστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους αποτρέψει από το να διαδίδουν «ψέματά» για τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο Λεμέρ ανέφερε επίσης ότι θα υποδεχτεί αυτή την εβδομάδα τους γαλλικούς τομείς που τιμωρήθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή θα επέλθουν, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων και μετάλλων, καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές ορισμένων από αυτά τα μέταλλα (τιτάνιο, νικέλιο κ.λπ.)

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επιτυγχάνει τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90%

Ο κανονισμός για την αποθήκευση αερίου ήταν ένα από τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την καλύτερη προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης.