Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας που φιλοξενεί τις συνομιλίες Βλαντιμίρ Μακέι να διαβεβαιώνει πως και οι δυο αποστολές πρέπει να νιώθουν απολύτως ασφαλείς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανέφερε πως «ο πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει πως θα υπάρξουν λύσεις σε όλα τα ζητήματα της κρίσης» και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε πρόταση ή όρος υπάρξει για την σημερινή συζήτηση θα ικανοποιηθεί στο έπακρο με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα».
Όπως αναφέρει το CNN, η τοποθεσία που πραγματοποιείται η συνάντηση κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας ωστόσο είναι γνωστό ότι πραγματοποιείται στις όχθες του ποταμού Πριπιάτ.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε επίσης πως είναι διατεθειμένος να βοηθήσει σε έναν διάλογο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος. Όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Βατικανό καρδινάλος Πιέτρο Παρολιν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera «υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν είναι αργά» και πρόσθεσε ότι το Βατικανό «παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία» και προσφέρει «την διάθεση να διευκολύνει τον διάλογο με τη Ρωσία και είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει τις πλευρές να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ειρήνης».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε έκκληση για διεθνή ενότητα για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ρούτε είπε ότι τα ελεύθερα και δημοκρατικά κράτη του κόσμου «είναι ενωμένα στην καταδίκη αυτής της εισβολής και στη στήριξη του ουκρανικού λαού».
Όπως τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός «πρέπει να σταματήσουμε την ρωσική επιθετικότητα, την επιθετικότητα του Πούτιν, από κοινού με τους εταίρους και τους συμμάχους μας».
Επίσης ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να τον ενημερώσει για την ενίσχυση της υποστήριξης των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στη χώρα του.
«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι και τον επαίνεσα για τη γενναιότητα του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη με πυραύλους αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί επειγόντως την είσοδο της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. «Ζητάμε από την ΕΕ να δεχθεί άμεσα στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας νέες διαδικασίες», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συμμάχους που στέκονται δίπλα μας. Όμως ο στόχος μας είναι να είμαστε με όλους τους ευρωπαίους και ίσοι μεταξύ αυτών. Είμαι σίγουρος πως το αξίζουμε. Είμαι σίγουρος πως αυτό είναι εφικτό».
Την Κυριακή ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο που άνοιξε τον δρόμο στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει την ολομέτωπη επίθεση κατά της Ουκρανίας, απευθύνθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι προσφέροντας εγγυήσεις για την ασφάλειά του, διασφαλίζοντας ότι δεν πετάξει κανένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για όσο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις θεωρώντας πως θα διαρκέσουν πολύ λίγο, ενώ ο Πούτιν μπορεί να βλέπει μια διέξοδο από την πολεμική σύγκρουση που ξεκίνησε και βλέπει να αντιμετωπίζει πλέον δυσκολίες στα πεδία των μαχών συναντώντας όλο και μεγαλύτερη ουκρανική αντίσταση.
Από την πλευρά της η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο ο ρωσικός στρατός έχει περικυκλώσει το Κίεβο και ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση καθώς ανακοίνωσε πως υπάρχει ένας ανοιχτός και ασφαλής διάδρομος για τους Ουκρανούς πολίτες να αποχωρήσουν από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα αμείωτη συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και όχι με τα «γρήγορα» αποτελέσματα που φαίνεται να είχε προεξοφλήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές που αναφέρουν ότι πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στο Τσέρνιγιβ. Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το Μπερντιάνσκ.
«Απευθυνόμαστε στους πολίτες του Κιέβου. Όλοι οι πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και ασφαλής» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στοχεύουν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει».
Προσπαθεί να βρει απάντηση στις κυρώσεις ο Πούτιν
Η οικονομική πραγματικότητα της Ρωσίας έχει αλλάξει, παραδέχεται το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να βλέπει τον λόγο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που ανέβασε σήμερα στο 20% το βασικό επιτόκιο για να απαντήσει στις επιπτώσεις των πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζεται σήμερα επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ο πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (...), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες». Η Μόσχα θα απαντήσει στις δυτικές κυρώσεις κατά της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, είπε ο Πεσκόφ. «Η κατευθυντήρια αρχή θα είναι η αμοιβαιότητα και τα συμφέροντά μας θα είναι στη προμετωπίδα».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα συναντηθεί εντός της ημέρας με σειρά αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση για «εχθρική συμπεριφορά» κατά της Ρωσίας καταγγέλλοντας ότι η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα είναι επικίνδυνη και «αποσταθεροποιητική» και αποδεικνύει ότι η Ρωσία «είχε δίκιο στις προσπάθειές της για την αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον αριθμό των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων κατά την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αρνήθηκε επίσης να αναφερθεί στις διαταγές που έδωσε το σαββατοκύριακο ο Πούτιν για να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις.
Συνεχίζεται η ρωσική πολιορκία του Κιέβου
Την ίδια στιγμή που οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει, αναφορές από την ουκρανική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για νέες επιθέσεις από ρωσικής πλευράς σε γέφυρα κοντά στο Κίεβο που συνάντησαν όμως την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών στρατιωτών.
Όπως ανέφερε δημοσιογράφος του CNN η γέφυρα ήταν γεμάτη από νεκρούς Ρώσους στρατιώτες με τη ρωσική πλευρά να επιτίθεται με οχήματα βαρέως τύπου ενώ δυτικοί αντιαρματικοί πύραυλοι βοηθούν την ουκρανική άμυνα. Ο ανταποκριτής του CNN αναφέρει πως υπάρχει ενθουσιασμός από Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιώτες για την σημαντική αυτή νίκη, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αντίσταση από ό,τι αναμενόταν καθώς και μεγαλύτερες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό από όσο υπολόγιζαν.
Επίσης η Ρωσία φαίνεται πως πέφτει «θύμα» του δικού της παιχνιδιού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς πολλές ιστοσελίδες ρωσικών ΜΜΕ έχουν χακαριστεί και αναμεταδίδουν μηνύματα κατά του προέδρου Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία.
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε χθες Κυριακή σπάνια έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αφού η Μόσχα χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα υπάρξει απερίφραστη καταδίκη της εισβολής από τη ΓΣ, η συνεδρίαση της οποίας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Στην τέταρτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα, οι 11 από τις 15 χώρες μέλη του τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να κατατεθεί το σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση. Η Ρωσία ψήφισε κατά, αλλά δεν είχε δικαίωμα βέτο σε αυτή το διαδικαστικό ζήτημα.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο να ενωθεί για να καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία», τόνισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.
Με δεδομένο ότι αρκετές χώρες αναμένεται να τοποθετηθούν στο βήμα της ΓΣ, η διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει μέρες. Θα πρόκειται για μόλις την 11η έκτακτη ειδική συνεδρίασή της τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια.
Σκοπός είναι να ξεπεραστεί τουλάχιστο ο αριθμός των ψήφων των χωρών που είχαν χαρακτηρίσει άκυρο το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014. 100 κράτη μέλη είχαν ταχθεί τότε υπέρ, 11 είχαν ταχθεί κατά και 58 απείχαν. Το τρέχον σχέδιο ψηφίσματος, αντίγραφο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή «με τους πιο σθεναρούς όρους» και εκφράζει υποστήριξη στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα της Ουκρανίας. Αξιώνει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.
Κατά διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα τροποποιηθεί.Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συχνά νομικά δεσμευτικές, αυτές της Γενικής Συνέλευσης εξ ορισμού δεν έχουν τέτοια φύση, έχουν ωστόσο αξία σε επίπεδο συμβολισμού.