Αίρονται και τα τελευταία εμπόδια για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT . Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν υποστηρίζει πλέον την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αποκλεισμού του συστήματος SWIFT.
Παράλληλα λίγες ώρες πριν διοικητής της κεντρικής τράπεζας χώρας της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι μια απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT, είναι ζήτημα ημερών.
«Το SWIFT είναι απλώς ζήτημα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αυτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά», πρόσθεσε αυτός ο κεντρικός τραπεζίτης.
Την ίδια ώρα σε ανάρτησή του στο Twitter o Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έγραψε ότι «σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι θα στήριζε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift και την παροχή στήριξης στην άμυνα».
«Η Ουκρανία πρέπει να μπει στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο και για «μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ιταλίας- Ουκρανίας».
Η ιταλική κυβέρνηση σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Μάριο Ντράγκι με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, η Ιταλία εξέφρασε και πάλι την αλληλεγγύη και εγγύτητά της προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρό της.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι λύθηκε η χθεσινή παρεξήγηση που οφειλόταν σε προβλήματα επικοινωνίας και ευχαρίστησε τον Ντράγκι για την στήριξη και το αίσθημα φιλίας».
Στο ανακοινωθέν τονίζεται, επίσης, ότι «ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η Ιταλία στηρίζει και θα στηρίξει πλήρως την γραμμή της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο πλαισιο του Swift».
«Η Ιταλία θα προσφέρει στην Ουκρανία στήριξη για να αμυνθεί και οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν σε στενή επαφή στο άμεσο μέλλον», υπογραμμίζει, τέλος, η Ρώμη.
Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευμα των Financial Times έκανε λόγο για «σφοδρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που η Ρωσία αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών, καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε -για παράδειγμα- ιδιαίτερα δυσχερή, αν όχι αδύνατη, την είσπραξη των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ετήσιο όγκο συναλλαγών που διακινήθηκαν μέσω SWIFT το 2020, η Ρωσία αναλογούσε στο 1,5%.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν, πάντως, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι εκτέλεσης διασυνοριακών συναλλαγών χωρίς να μεσολαβεί το SWIFT, καθώς η Ρωσία έχει δημιουργήσει εναλλακτικό σύστημα συναλλαγών στο οποίο όμως έχουν εισχωρήσει ελάχιστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μέσω του εναλλακτικού δικτύου η Ρωσία διακινεί περίπου το 20% των εγχώριων συναλλαγών.
Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διστάζουν να καταφύγουν στο συγκεκριμένο μέτρο είναι επειδή «κόβει και από τις δύο μεριές». Εκτός από το κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας προς τη Ρωσία, διακυβεύονται και μια σειρά από κρίσιμες εμπορικές συναλλαγές που διατηρεί η Ρωσία με την Ευρώπη με κυριότερο το εμπόριο φυσικού αερίου και πετρελαίου. Θυμίζεται ότι η προμήθεια φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά 40% εξαρτημένη από τη Ρωσία και το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο σε ποσοστό 26%.
Ωστόσο η κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένου οδηγώντας τη Δύση κοντά στην επιβολή πιο δραστικών και επώδυνων μέτρων.