ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εργοστάσιο άνθρακα καπνός
Εργοστάσιο άνθρακα με καπνούς, απεικόνιση κλιματικής αλλαγής και βιομηχανικής ρύπανσης.

Αυξάνει την κατανάλωση άνθρακα η Κίνα για να στηρίξει την οικονομία της

Η χώρα επλήγη σφοδρά πέρυσι το καλοκαίρι από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται κατά 60% για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα θα αυξήσει φέτος την κατανάλωση άνθρακα προκειμένου να στηρίξει την οικονομική της ανάκαμψη μετά τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετώπισε πέρυσι, ανακοίνωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Η χώρα επλήγη σφοδρά πέρυσι το καλοκαίρι από την παγκόσμια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και κυρίως του άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται κατά 60% για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή παρά τη μεγάλη ζήτηση και τις αρχές να πραγματοποιούν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ αύξησε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις.

Έκτοτε η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει «να διατηρηθεί», τόνισε χθες Τρίτη ο Κετσιάνγκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua. «Η προμήθεια σε άνθρακα θα αυξηθεί και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα θα βοηθηθούν ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα της χώρας του πριν το 2030.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, όμως ο ασιατικός γίγαντας παραμένει η χώρα που παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως και η πιο ρυπογόνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκε πέρυσι κατά 4,7% σε σχέση με το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Εξασφαλίζει γάλλιο για την Ευρώπη κοντράροντας στα ίσα την Κίνα

Η Ευρώπη βασίζεται στην Metlen για την αυτάρκειά της σε γάλλιο εν μέσω μπλόκου από την Κίνα. Που χρησιμοποιείται η κρίσιμη αυτή πρώτη ύλη και γιατί κοιτούν την Ελλάδα και οι Αμερικανοί.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αλλαγές στις φορολογικές επιστροφές εξαγωγών στην Κίνα

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αλλάζει τις εκπτώσεις φόρου σε εξαγωγές φωτοβολταϊκών και προϊόντων μπαταριών, με σταδιακή κατάργησή τους έως το 2027, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Κρατικής Υπηρεσίας Φορολογίας.
Δεξαμενόπλοιο με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο κινεζικά τάνκερ από Βενεζουέλα επιστρέφουν Ασία χωρίς πετρέλαιο

Δύο κινεζικά υπερδεξαμενόπλοια που πήγαιναν στη Βενεζουέλα για να φορτώσουν πετρέλαιο, άλλαξαν πορεία και επιστρέφουν στην Ασία λόγω του αμερικανικού εμπάργκο και της πολιτικής κρίσης στη χώρα, σύμφωνα με την LSEG.
πετρελαϊκές αντλίες σε ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου Τζιτσίνγκ στην Κίνα ξεπέρασε τα 1,7 εκατ. τόνους

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στη Σιντσιάνγκ ξεπέρασε το 1,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας τετραπλασιασμό από το 2020, σύμφωνα με τη CNPC, παρά τις γεωπολιτικές και τεχνικές δυσκολίες, χάρη σε νέες τεχνικές αύξησης παραγωγής.
Φράγμα Gezhouba Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 17,3% αύξηση στην εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μέχρι Οκτώβριο

Η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς της Κίνας έφτασε τα 3,75 δισ. κιλοβάτ τον Οκτώβριο, αυξημένη κατά 17,3% σε ετήσια βάση. Η ηλιακή ενέργεια σημείωσε άνοδο 43,8% και η αιολική 21,4%, ενώ οι ΑΠΕ καλύπτουν πλέον το 59,1% της ισχύος.