Βραχυχρόνια επίπτωση εκτιμάται ότι θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με πρόβλεψη της ING για το 2022, που τονίζει ότι αποδυναμώνεται η αρνητική επίδραση του κάθε νέου lockdown. Σε μια έκθεση που εξετάζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά, η ING δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία της πανδημίας, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό.
«Στο βασικό μας σενάριο, υποθέτουμε ότι η Όμικρον δεν θα αλλάξει το παιχνίδι και θα έχει μάλλον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παρακινώντας ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς - κάτι που εξέταζαν ούτως ή άλλως στο τρέχον τέταρτο κύμα της πανδημίας», εξηγεί η ING. «Ακόμη κι αν κάποια μέρη του κόσμου μπουν σε lockdown, η εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών της κρίσης δείχνει ότι οι οικονομίες μπορούν να προσαρμοστούν», τονίζει η ίδια.
Αν και έχει αρχίσει να αποτυπώνεται η αρνητική επίδραση σε οικονομικούς δείκτες, είναι διάχυτη η άποψη η Όμικρον δεν πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη σημαντική ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, καθώς προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη «παύση» στην επιστροφή προς την κανονικότητα. Όμως, παρά τις καθησυχαστικές απόψεις πολλών, στην Ευρώπη αυξάνονται τα μέτρα κατά της πανδημίας με το βλέμμα στα συστήματα υγείας που βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στην κατάρρευση.
Η απόφαση για τη λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα, με τη χρήση της μάσκας να είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, συνέπεσε με παρόμοια μέτρα που ελήφθησαν τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ισπανία. Όπως και η Αθήνα, το Παρίσι έχει ακυρώσει τις δημόσιες γιορτινές εκδηλώσεις, ενώ στην Γαλλία έχουν ήδη κλείσει τα νυχτερινά κέντρα, μια απόφαση που ακολούθησε και η Γερμανία. Στην Ολλανδία, η χώρα εφαρμόζει ένα γενικό lockdown, την στιγμή που τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία είναι εκτός λειτουργίας στην Δανία.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού
Για την αύξηση τιμών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, η ING προβλέπει ότι θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.
«Πριν το τέλος του 2022 ο πληθωρισμός δεν θα πλησιάσει ξανά το 3% στις ΗΠΑ και το 2% στην ευρωζώνη. Αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποκτήσει δυναμική το αργότερο μέχρι την ευρωπαϊκή άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ λίγες επιλογές από το μειώσουν τις αγορές των ομολόγων (taper) και να ξεκινήσουν ή να αρχίσουν να σκέφτονται την αύξηση των επιτοκίων», υπογραμμίζει η ING.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 4,9% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της. Λαμβάνοντας υπόψη της τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Barclays έχει, επίσης, αυξήσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης το 2022 στο 3,4%, 1% περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Ακόμα, η Goldman Sachs, αναμένει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί τον Ιανουάριο του 2022 στο 3,7% σε ετήσια βάση, και ότι θα περάσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, στο 1,7% το 2024. Στην Ελλάδα, στο 4,8% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο από το 3,4% τον Οκτώβριο, με τις τεράστιες αυξήσεις στα προϊόντα ενέργειας να επιβαρύνουν τον δείκτη κατά 2,5%.