ΓΔ: 1992.6 0.26% Τζίρος: 118.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:39
Φώτο: Shutterstock

Τελευταία στιγμή απέφυγαν το shutdown οι ΗΠΑ, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Απέφυγε την παράλυση η αμερικανική κυβέρνηση και επόμενος «σκόπελος» για το αμερικανικό Κογκρέσο θα είναι το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού ύψους 28,9 τρισ. δολαρία που θα έχει καλυφθεί τη 15η Δεκεμβρίου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε τον προσωρινό προϋπολογισμό που εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τα μέσα του Φεβρουαρίου, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο νέου shutdown, δηλαδή της παράλυσης πολλών υπηρεσιών του, που θα έθετε εκατομμύρια δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία από το Σαββατοκύριακο.

Με 69 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, η Γερουσία, που ελέγχουν εντελώς οριακά οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά που επί της ουσίας απλά παρατείνει την ισχύ του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού μέχρι τη 18η Φεβρουαρίου 2022. Μερικές ώρες νωρίτερα, το κείμενο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 221 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά· μόλις ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων το ενέκρινε.

Πλέον επαφίεται στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράψει και να κυρώσει το νομοσχέδιο αυτό ως τα μεσάνυχτα σήμερα Παρασκευή, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με διακοπή της χρηματοδότησής τους υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία, ανάμεσά τους οι Τεντ Κρουζ, Μάικ Λι και Ρότζερ Μάρσαλ, επιδίωκαν να προκαλέσουν νέο shutdown σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Εάν προκαλείτο αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους ενόψει εορτών, το πολιτικό κόστος θα ήταν βαρύ και για δύο κόμματα, ιδίως όμως για τη συμπολίτευση, τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν, αν και εντελώς οριακά, το Κογκρέσο.

Ακόμη πιεστικότερη είναι η επόμενη προθεσμία που έχει μπροστά της το αμερικανικό κοινοβούλιο, αυτή που αφορά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού (28,9 τρισ. δολάρια), που θα έχει καλυφθεί τη 15η Δεκεμβρίου, κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Εάν το όριο δανεισμού δεν μεγεθυνθεί ή αρθεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να αναγκαστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να κηρύξουν στάση πληρωμών, με καταστροφικές συνέπειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν και Κλίντον επαινούν Τραμπ για τον ρόλο του στην εκεχειρία Γάζας

Οι Μπάιντεν και Κλίντον επαίνεσαν τον Τραμπ για τη μεσολάβησή του στην εκεχειρία στη Γάζα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές του. Ο Μπάιντεν τόνισε και τον ρόλο της δικής του κυβέρνησης στην απελευθέρωση ομήρων και την παροχή βοήθειας.
Τζο Μπάιντεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζο Μπάιντεν υποβλήθηκε σε αντικαρκινική θεραπεία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη τον Μάιο και ακολουθεί θεραπείες ακτινοβολίας και ορμονοθεραπείας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Είχε χειρουργηθεί και για καρκινικά κύτταρα στο δέρμα τον Σεπτέμβριο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Άρση του καθεστώτος προστασίας από απέλαση για 520.000 Αϊτινούς

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την οριστική άρση του καθεστώτος προστασίας για 520.000 Αϊτινούς στις ΗΠΑ, το οποίο είχε θεσπίσει ο Μπάιντεν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με απέλαση από τον Σεπτέμβριο.