ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Πολωνία καλεί ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν κατά την άποψή της αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.

«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της συμμαχίας» δήλωσε ο στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους.

Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε την κρίση, προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά η Λευκορωσία το αρνείται επανειλημμένα. Μερικές χώρες στην περιοχή, προειδοποιούν ότι η παρούσα ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μία στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαντικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, όπως ανέφερε σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε ρωσικό κρατικό κανάλι.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε στο PAP ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ολικού κλεισίματος των συνόρων.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την -από κοινού- κατασκευή ενός συνοριακού τείχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέι Ντι Βανς πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καθυστερεί η ανάπτυξη δυνάμεων στην Πολωνία, λέει ο Βανς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς τόνισε ότι η αποστολή 4.000 στρατιωτικών στην Πολωνία έχει καθυστερήσει και όχι ακυρωθεί, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία.
Σημαίες Πολωνίας και ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θ. Δαβάκη με τον υφυπουργό Άμυνας της Πολωνίας

Ο Θ. Δαβάκης και ο Πολωνός ομόλογός του συζήτησαν για αμυντική συνεργασία και τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στο ΝΑΤΟ. Υπέγραψαν πρόγραμμα συνεργασίας για το 2026 και μνημόνιο μεταξύ στρατιωτικών μουσείων των δύο χωρών.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζητούν πιο «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», λένε οι ΥΠΑΜ

Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ και αποτρέποντας απειλές, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.
Αεροδρόμιο Λούμπλιν κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά διεξάγονται ξανά οι πτήσεις σε Λουμπλίν και Ρζεσόφ

Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια Ρζεσόφ και Λουμπλίν μετά τη λήξη επιχειρήσεων αεροσκαφών ΝΑΤΟ λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Δεν σημειώθηκε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, ευχαρίστησαν το ΝΑΤΟ και τη Γερμανία.