Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει «συγκεκριμένα βήματα» για να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις υπό το Άρθρο 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Υπό το συγκεκριμένο άρθρο η κάθε συμμαχική χώρα μπορεί να αιτηθεί διαβουλεύσεων, όταν κατά την άποψή της αντιμετωπίζει απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία της ή την ασφάλειά της.
«Δεν είναι αρκετό για εμάς να εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας. Τώρα, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα, αλλά και τη δέσμευση όλης της συμμαχίας» δήλωσε ο στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.
Χιλιάδες μεταναστών έχουν ταξιδέψει στη Λευκορωσία, ελπίζοντας ότι θα περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά καταλήγουν να έχουν παγιδευτεί στα σύνορα σε συνθήκες ψύχους.
Η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε την κρίση, προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά η Λευκορωσία το αρνείται επανειλημμένα. Μερικές χώρες στην περιοχή, προειδοποιούν ότι η παρούσα ένταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μία στρατιωτική σύγκρουση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημαντικός σύμμαχος του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, όπως ανέφερε σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε ρωσικό κρατικό κανάλι.
Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε στο PAP ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ολικού κλεισίματος των συνόρων.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την -από κοινού- κατασκευή ενός συνοριακού τείχους.