Καθώς η ένταση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας αυξάνεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης αλλά και της μεταναστευτικής που επικρατεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με Πολωνία, και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνονται στα σύνορα με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ πως η Ρωσία μπορεί να εξετάζει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επιτελείς των ΗΠΑ ενημέρωσαν τους ευρωπαίους ομολόγους τους για τις ανησυχίες τους σχετικά με μια πιθανή επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, με πηγές που επικαλείται το Bloomberg να αναφέρουν ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν λάβει. Από την πλευρά της η Ρωσία αναφέρει ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων εντός του εδάφους της, διαψεύδοντας πως έχει επιθετικές διαθέσεις απέναντι στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον για προκλητικές ενέργειες πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε ρωσικό έδαφος.
Πηγές από το Κρεμλίνο που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι η Μόσχα δείχνει διάθεση να χρησιμοποιήσει βία εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο. Ρώσος αξιωματούχος αναφέρει πως μια επίθεση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετώπιζαν λαϊκή αντίσταση στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ωστόσο υπάρχει σχέδιο για απάντηση «στις προβοκάτσιες της Ουκρανίας».
Υπενθυμίζουμε πως και τον Απρίλιο είχε σημειωθεί παρόμοια ένταση όταν 100.000 στρατιώτες μαζί με τεθωρακισμένα, και πολεμικά αεροσκάφη είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να στηλιτεύουν τις πρακτικές της Ρωσίας και την κρίση να αποκλιμακώνεται μετά την συνάντηση κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν τον Ιούνιο. Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπέρνς επισκέφθηκε τη Μόσχα όπου και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στον Λουκασένκο με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, με τον Πούτιν να αρνείται να βοηθήσει.
Σε νέα επικοινωνία της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελάριου με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για χρήση μαχητικών drone κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που ελέγχουν ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά, κατά παράβαση, όπως είπε, προηγούμενων συμφωνιών, ενώ επέκρινε και τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.
Αναπτύσσει δυνάμεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία η Ουκρανία
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αναπτύξει χιλιάδες συνοριοφύλακες και αστυνομικούς στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, όπως και 15 ελικόπτερα, με φόντο τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Επομένως, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν 8.500 επιπλέον στρατιωτικούς, μεταξύ αυτών 3.000 συνοριοφύλακες, 3.500 μέλη της Εθνοφρουράς και 2.000 αστυνομικούς στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι.
«Αεροπορικά μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβουν επίσης καθήκοντα, συγκεκριμένα 15 ελικόπτερα, τα οποία θα εγγυηθούν την κινητικότητα και, εάν χρειαστεί, θα μεταφέρουν τις δυνάμεις μας στα σύνορα», εξήγησε. Ο Μοναστίρσκι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι Ουκρανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και η Εθνοφρουρά θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια στα σύνορα με τη Λευκορωσία. «Προκειμένου να απαντήσουμε σε μια ενδεχόμενη μεταναστευτική κρίση, θα εμπλέξουμε και τα πέντε σώματα του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων χωρίς εξαίρεση», ανέφερε ο υπουργός.
Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μερικές ημέρες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, όπου ζεσταίνονται καίγοντας κορμούς, για να μπορέσουν να αντέξουν από τις θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 0 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και η Ουκρανία, που μοιράζεται ένα μέρος των συνόρων με τη Λευκορωσία, στο βόρειο τμήμα της, και με την Πολωνία, στο δυτικό, προσπαθεί να αποφύγει μια ανάλογη κατάσταση στα σύνορά της.