ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Afganstan
Φωτο: ΑΠΕ

Deutsche Welle: Οι Αφγανοί φοβούνται βαθύτερη οικονομική κρίση

Ο Αφγανός Αμπτούλ Τζαμπάρ δήλωσε ότι «ο λαός πλήττεται από ανεργία και φτώχεια. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό λόγω της ανεργίας και του υψηλού κόστους ζωής».

Μετά από 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων και Ταλιμπάν οι κάτοικοι πόλεων μακριά από την πρωτεύουσα Καμπούλ αισθάνονται από τη μια ανακούφιση για το τέλος των εχθροπραξιών και από την άλλη φόβο για όσα τους περιμένουν υπό το καθεστώς των ανταρτών. Ένας Αφγανός δημοσιογράφος στην πόλη Λασκάρ Γκα της επαρχίας Χελμάντ δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «ο κόσμος είναι χαρούμενος. Δεν θα υπάρχει πια διαφθορά και ίσως να σταματήσουν και οι βομβαρδισμοί».

Στη Χεράτ, μια κοσμοπολίτικη πόλη 150 χιλιόμετρα από τα ιρανικά σύνορα, με σημαντική επιρροή από το γειτονικό Ιράν, ήταν σύνηθες άνδρες και γυναίκες να περπατούν τη νύχτα μαζί στα πάρκα. Μετά τη νίκη των Ταλιμπάν όμως οι κοινοί περίπατοι σταμάτησαν. Τους κατοίκους της πόλης ανησυχεί τώρα ιδιαίτερα η οικονομική κρίση, η οποία βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Ο Αφγανός Αμπτούλ Τζαμπάρ δηλώνει: «Στο Αφγανιστάν οι τιμές ήταν και πριν ψηλές λόγω του πολέμου. Τώρα όμως οι τιμές ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. Καμία από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν έδωσε σημασία στο ζήτημα αυτό. Ο λαός πλήττεται από ανεργία και φτώχεια. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό λόγω της ανεργίας και του υψηλού κόστους ζωής. Θέλουμε επιτέλους η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πρόβλημα, έτσι ώστε οι μουσουλμάνοι να είναι σε θέση να αγοράζουν διάφορα προϊόντα».

Η αγορά παρέλυσε με τις τράπεζες κλειστές

Παράλληλα στην οικονομική κρίση υπάρχει και το ζήτημα της ασφάλειας, επισημαίνει ο νεαρός Ναζίρ Αχμάντ: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει ασφάλεια. Οι τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Αφγανική Εθνική Τράπεζα, είναι όλες κλειστές. Οι δουλειές μας εξαρτώνται από τις τράπεζες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαμε σε κάθε τράπεζα 8 με 10 φύλακες, οι οποίοι αμείβονταν τόσο άσχημα που αναγκάζονταν να ζητιανεύουν από πόρτα σε πόρτα για φαγητό».

Κανείς δεν μπορεί μέχρι στιγμής να απαντήσει αν θα επιτραπεί η εργασία στις γυναίκες και αν τα κορίτσια θα πηγαίνουν σχολείο. Διευθυντής σχολείου στην Κουντούς, στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου παραδοσιακά οι Ταλιμπάν έχουν λιγότερη επιρροή δηλώνει ότι επιτρέπεται στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο υπό την προϋπόθεση ότι το μάθημα γίνεται ξεχωριστά από τα αγόρια. Σύμφωνα πάντα με το διευθυντή του σχολείου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη μουσική και τα τραγούδια. Τόνισε ωστόσο ότι οι Ταλιμπάν δεν ξεκαθάρισαν αν οι νέοι κανόνες αποφασίστηκαν από τους αντάρτες κεντρικά στην Καμπούλ ή αν επιβάλλονται μόνο σε τοπικό επίπεδο. Στη Κανταχάρ, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, ο ιδιοκτήτης δημοφιλούς καφέ δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ότι το κατάστημά του παραμένει ανοιχτό, αλλά οι πελάτες δεν έρχονται πια.

Οι ειδικοί σε πολλές χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις των Ταλιμπάν για μια πιο μετριοπαθή πολιτική. Δεν αποκλείουν η στάση αυτή να στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση και την συνέχιση καταβολής αναπτυξιακής βοήθειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Germania, Germany, Plimmires, Kairos
ΔΙΕΘΝΗ

Άλλοι 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν λόγω των πλημμυρών

Πλημμύρες έπληξαν τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες της επαρχίας Φαριάμπ το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα 66 θανάτους, εκτός από οικονομικές απώλειες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ασματουλάχ Μουράντι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Φαριάμπ.
Pakistan, Klimatiki Allagi, Climate Change
ΔΙΕΘΝΗ

Πενήντα άνθρωποι νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό Αφγανιστάν

«Πενήντα κάτοικοι της επαρχίας Γορ έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν χθες, Παρασκευή, και αγνοείται η τύχη αριθμού άλλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Αμπντούλ Ραχμάν Μπάντρι.
katar-qatar-kolpos-aravia
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση σήμερα στη Ντόχα για το Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Αναμένεται να συζητηθεί η ενίσχυση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας με πιο συντονισμένο τρόπο στη χώρα αυτή, επεσήμανε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.