ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
mianmar-myanmar
Φώτο: Shutterstock

Υπόσχεται εκλογές το 2023 στη Μιανμάρ το δικτατορικό καθεστώς

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δήλωσε πως η Μιανμάρ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ASEAN και επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, υποσχέθηκε σήμερα πολυκομματικές εκλογές, που θα γίνουν το 2023, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ειδικό απεσταλμένο που θα ορίσει η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ο Χλάινγκ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα έξι μήνες αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές, στην οποίες ο στρατός διατεινόταν πως έγινε νοθεία. Τις κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κυβερνών κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Η Μιανμάρ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ASEAN, εντός του πλαισίου της ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ASEAN στη Μιανμάρ», δήλωσε ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN συναντώνται αύριο Δευτέρα με στόχο, σύμφωνα με διπλωμάτες, να καταλήξουν στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου που θα κληθεί να συμβάλει να τερματιστεί η βία και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της στρατιωτικής χούντας και των αντιπάλων της.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του για αποκατάσταση της δημοκρατίας. «Εγγυώμαι την εγκαθίδρυση μιας ένωσης βασισμένης στη δημοκρατία και τον φεντεραλισμό», δήλωσε. Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, οι αρχές του καθεστώτος έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με διαδηλώσεις, απεργίες που έχουν οδηγήσει σε παράλυση τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και με αναζωπύρωση των ένοπλων συγκρούσεων σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Οι στρατιωτικές αρχές χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους τους «τρομοκράτες». «Αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα είναι σταθερή, αν εξαιρεθούν κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε ο Χλάινγκ στο διάγγελμά του.

Η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP) κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις για τον θάνατο 939 ανθρώπων και λέει ότι τουλάχιστον 6.990 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα. Οι αρχές από την πλευρά τους λένε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών που έχουν σκοτωθεί είναι πολύ μικρότερος και ότι μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις.

Τρομοκρατημένοι από τα μέτρα καταστολής της χούντας και την έξαρση του κορονοϊού, μόνο λιγοστοί Βιρμανοί τόλμησαν σήμερα να βγουν στους δρόμους για τη συμπλήρωση των έξι μηνών από το πραξικόπημα, που βύθισε τη χώρα στο χάος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νεαροί αντιφρονούντες ανάρτησαν μηνύματα κατά του καθεστώτος. «Υπόσχομαι να παλέψω ενάντια σε αυτή τη δικτατορία όσο ζω», «Δεν θα γονατίσουμε κάτω από την μπότα του στρατού», ήταν κάποια από αυτά. Διοργανώθηκαν κάποιες μικρές διαδηλώσεις, όπως στο Κάλεϊ (δυτικά) όπου οι κάτοικοι έκαναν πορεία με συνθήματα υπέρ των πολιτικών κρατουμένων.

Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των κατοίκων παρέμεινε στο σπίτι, τρομοκρατημένη από τις βιαιότητες των δυνάμεων ασφαλείας και την επιδημιολογική έξαρση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώην αποικιοκρατική δύναμη, έχει προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 27 εκατ. άνθρωποι, μπορεί να μολυνθούν από την Covid-19 μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «απελπιστική» και κάνοντας έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτραπεί η παράδοση εμβολίων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο το 40% των υγειονομικών μονάδων της χώρας είναι ακόμα σε λειτουργία, καθώς μεγάλο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απεργεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της στρατιωτικής χούντας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει τις σχέσεις με τη Μιανμάρ η Ρωσία που αναζητεί συμμάχους

Η στρατιωτική χούντα που έκλεισε μια παρένθεση δέκα ετών δημοκρατίας και βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος θα συνεργαστή με τη Μόσχα για τις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα το 2025.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Επταετία χαμένων ευκαιριών, να έρθει η πολιτική αλλαγή

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για επταετία χαμένων ευκαιριών, αύξηση ανισοτήτων και ωφελιμισμό υπέρ των λίγων, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μικροκοπολιτικά οφέλη

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε πως το σύστημα συμπληρωματικής ψηφοφορίας διασφαλίζει τη μέγιστη συμμετοχή πολιτών, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και Τσουκαλά για αδιαφορία και επιδίωξη μικροπολιτικών συμφερόντων.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε για νίκη και σχηματισμό κυβέρνησης στις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του είναι η πρωτιά στις εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης ακόμη και με δεύτερη αναμέτρηση, αποφεύγοντας συνεργασία με κόμματα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ανοίγοντας νέο προοδευτικό δρόμο.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Βολές κατά κυβέρνησης για προσωπικά δεδομένα και αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων, άσκησε κριτική στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Ακόμα αναμένουμε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως το τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες και επέκρινε την αντιπολίτευση για μονοτονία στη ρητορική και έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του νέου κόμματος.