ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κατά της Κίνας

Η επιθυμία για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα, είναι μία από τις ελάχιστες διακομματικές επιθυμίες, σε ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται οριακά από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει προγραμματίσει μία συνεδρίαση την Τετάρτη, για να εξετάσει ένα συνολικό νομοθετικό πακέτο που προβλέπει την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και την άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης προσπάθειας του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού της Κίνας.

Βοηθοί της επιτροπής, δήλωσαν χθες ότι τα μέλη της, θα επισημάνουν ή θα συζητήσουν και θα εξετάσουν τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Ensuring American Global Leadership and Engagement Act» ή «Eagle Act» στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου.

Η επιθυμία για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα, είναι μία από τις ελάχιστες διακομματικές επιθυμίες, σε ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται οριακά από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, πρόεδρος της ίδιας επιτροπής, εισήγαγε το νομοσχέδιο Eagle Act, τον προηγούμενο μήνα.

Η Γερουσία στις 8 Ιουνίου ψήφισε με ισχυρή διακομματική πλειοψηφία (68-32) το δικό της συνολικό νομοσχέδιο κατά του κινεζικού ανταγωνισμού, που είναι γνωστό ως «The U.S. Innovation and Competition Act» ή «USICA» που εγκρίνει τη διάθεση περίπου 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προβλέψεις που είναι σχετικές με την ενίσχυση της τεχνολογίας και της έρευνας στις ΗΠΑ, ενώ έχουν εγκριθεί δαπάνες 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας μικροκυκλωμάτων, αλλά και τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Οι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων επέλεξαν να μην επεξεργαστούν το νομοθέτημα της Γερουσίας. Έτσι, οι επιτροπές του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος επεξεργάζονται ένα δικό τους νομοθέτημα, ενώ η διαδικασία αυτή, μπορεί να απαιτήσει μήνες μέχρι την αποστολή του τελικού νομοσχεδίου για υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Χθες το πρωί, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο, με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Μικς, αλλά και του βουλευτή Μάικλ Μακόλ, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην ίδια επιτροπή. Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε η «ουσιαστική σημασία» των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού απέναντι στην Κίνα, όπως αυτές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο USICA.

«Ο Σάλιβαν…, έδωσε έμφαση στη σημασία της διασύνδεσης των επιδιώξεων της εξωτερικής μας πολιτικής με την υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας μας» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Alibaba για στήριξη του κινεζικού στρατού

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Alibaba ότι στηρίζει τεχνολογικά τον κινεζικό στρατό σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, σύμφωνα με υπόμνημα εθνικής ασφάλειας που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Δεν υπήρξε άμεσα σχολιασμός από Alibaba ή Κίνα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
Έκθεση αυτοκινήτου Σαγκάη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασίες αμερικανικών εταιριών τροφίμων με Κίνα στην 8η CIIE

Η αμερικανική Dynamite υπέγραψε νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες σε ζωοτροφές, υδατοκαλλιέργειες και διατροφή κατοικίδιων στην CIIE, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν για 7η χρονιά το μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής του FBI στην Κίνα για συνομιλίες για φαιντανύλη και ασφάλεια

Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες σχετικά με τη φαιντανύλη και θέματα επιβολής του νόμου, μετά από συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Κίνας. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άρση ειδικών λιμενικών τελών για αμερικανικά πλοία από το Πεκίνο

Η Κίνα σταματά τα ειδικά λιμενικά τέλη σε αμερικανικά πλοία και εφαρμόζει νέα μέτρα αποκλιμάκωσης στη διαμάχη με τις ΗΠΑ, αφού οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να άρουν ορισμένους αμοιβαίους δασμούς.