ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κατά της Κίνας

Η επιθυμία για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα, είναι μία από τις ελάχιστες διακομματικές επιθυμίες, σε ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται οριακά από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει προγραμματίσει μία συνεδρίαση την Τετάρτη, για να εξετάσει ένα συνολικό νομοθετικό πακέτο που προβλέπει την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και την άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης προσπάθειας του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού της Κίνας.

Βοηθοί της επιτροπής, δήλωσαν χθες ότι τα μέλη της, θα επισημάνουν ή θα συζητήσουν και θα εξετάσουν τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Ensuring American Global Leadership and Engagement Act» ή «Eagle Act» στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου.

Η επιθυμία για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα, είναι μία από τις ελάχιστες διακομματικές επιθυμίες, σε ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται οριακά από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, πρόεδρος της ίδιας επιτροπής, εισήγαγε το νομοσχέδιο Eagle Act, τον προηγούμενο μήνα.

Η Γερουσία στις 8 Ιουνίου ψήφισε με ισχυρή διακομματική πλειοψηφία (68-32) το δικό της συνολικό νομοσχέδιο κατά του κινεζικού ανταγωνισμού, που είναι γνωστό ως «The U.S. Innovation and Competition Act» ή «USICA» που εγκρίνει τη διάθεση περίπου 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προβλέψεις που είναι σχετικές με την ενίσχυση της τεχνολογίας και της έρευνας στις ΗΠΑ, ενώ έχουν εγκριθεί δαπάνες 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής και έρευνας μικροκυκλωμάτων, αλλά και τηλεπικοινωνιακού υλικού.

Οι ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων επέλεξαν να μην επεξεργαστούν το νομοθέτημα της Γερουσίας. Έτσι, οι επιτροπές του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος επεξεργάζονται ένα δικό τους νομοθέτημα, ενώ η διαδικασία αυτή, μπορεί να απαιτήσει μήνες μέχρι την αποστολή του τελικού νομοσχεδίου για υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Χθες το πρωί, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο, με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Μικς, αλλά και του βουλευτή Μάικλ Μακόλ, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην ίδια επιτροπή. Στη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε η «ουσιαστική σημασία» των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού απέναντι στην Κίνα, όπως αυτές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο USICA.

«Ο Σάλιβαν…, έδωσε έμφαση στη σημασία της διασύνδεσης των επιδιώξεων της εξωτερικής μας πολιτικής με την υλοποίηση σοβαρών επενδύσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας μας» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.