Καθώς η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ, οι επιπτώσεις από την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας είναι ήδη αισθητές στον εμπορικό κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία της PriceWaterhouseCoopers, κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους τα λουκέτα των εμπορικών καταστημάτων έφθασαν τα 16 την ημέρα κατά μέσο όρο, αριθμός ρεκόρ. Συνολικά 1.634 καταστήματα άνοιξαν έναντι 2.868 καταστημάτων που έκλεισαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, στοιχείο που σύμφωνα με τους αναλυτές εξηγείται εν μέρει και από την πιθανή αναπροσαρμογή των επιχειρηματιών στις διαρκώς μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, το 57% των εμπόρων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Global-e και της Censuswide δηλώνουν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα «σκληρό Brexit», φοβούμενοι μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυξημένη δυσκολία στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων, στοιχεία που για το 43% των ερωτηθέντων θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών.
Ήδη, αναλυτές εκτιμούν ότι τα εισαγόμενα από την ΕΕ ενδύματα ενδέχεται να επιβαρυνθούν κατά 11,5% ενώ στο 5% περίπου υπολογίζεται η επιβάρυνση στα υποδήματα, εξαιτίας των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των Βρετανικών εισαγωγών ενδυμάτων και περισσότερο από το 50% των υποδημάτων προέρχονται από την ΕΕ, κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Περαιτέρω, το 52% των λιανεμπόρων διαβλέπει επιπλοκές στην λειτουργία των επιχειρήσεών τους εξαιτίας νομισματικών διακυμάνσεων, το 38% αναμένει μείωση πωλήσεων προς τον Ευρωπαϊκό Οκονομικό Χώρο, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι πιθανή μετάθεση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και τον τζίρο της περιόδου των Χριστουγέννων.
Πιο ενθαρρυντικές είναι οι απαντήσεις των εμπόρων που διατηρούν ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς 3 στους 5 θεωρούν ότι οι πωλήσεις τους κι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου θα ανθίσουν ακόμη και μετά το Brexit, έστω κι αν καταστούν μία ελαφρώς πιο περίπλοκη διαδικασία εξαιτίας της πιθανής επιβολής δασμών.
Αντιθέτως, δυσμενέστερη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τον κλάδο των Βρετανικών πολυτελών αγαθών, με δεδομένο ότι περί το 80% αυτών εξάγεται –κυρίως προς την ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα της Frontier Economics που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των 250 μελών της ένωσης εμπόρων Walpole, ποσοστό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 20% των συνολικών ετήσιων εξαγωγών της Βρετανίας μπορεί να χαθεί σε περίπτωση εξόδου της χώρας χωρίς συμφωνία. Το ποοστό αυτό μεταφράζεται σε μείωση κατά 6 δισ. στερλίνες ετησίως σε ό,τι αφορά τις βρετανικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 800 εκατ. στερλίνες σε ετήσιες εξαγωγές προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μελών της Walpole συγκαταλέγονται τα πολυκαταστήματα Harrod’s, το διαδικτυακό κατάστημα Νet-a-Porter καθώς και οίκοι μόδας όπως Burberry, Bentley, Dunhill και Alexander McQueen. Με αξία που ξεπερνά τα 48 δισ. στερλίνες, ο βρετανικός κλάδος πολυτελών αγαθών αυξήθηκε κατά 49% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, απασχολώντας συνολικά 160.000 άτομα και συνεισφέροντας άνω των 7 δισ. στα έσοδα του κράτους.