ΓΔ: 2219.24 -0.46% Τζίρος: 48.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:42
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

A. Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί με τρόπο ολοένα και πιο καταπιεστικό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκρινε ότι η Κίνα αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Κίνα ενεργεί κατά τρόπο πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο κ. Μπλίνκεν στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS News.

Η Κίνα είναι «η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα, από στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική σκοπιά, να υπονομεύσει ή να θέσει εν αμφιβόλω τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όμως θέλω να είμαι πολύ σαφής (...) Ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω· είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο, ότι δεν επιδιώκει «τη σύγκρουση με την Κίνα» αλλά είναι έτοιμος «να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν επιδείξεις δύναμης και επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο ο Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο περί «γενοκτονίας των κατά πλειονότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς πάντως στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης αν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτή την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Φιλιππίνων με συμμετοχή Ιαπωνίας

Άρχισαν στις Φιλιππίνες τα ετήσια γυμνάσια «Balikatan» με συμμετοχή άνω των 17.000 Φιλιππινέζων, Αμερικανών και πρώτη φορά Ιαπώνων στρατιωτών, ενώ συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από Γαλλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ανησυχεί για σύλληψη ιρανικού πλοίου και καλεί σε συνέχιση συνομιλιών

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για την αναχαίτιση ιρανικού φορτηγού πλοίου από τις ΗΠΑ και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ «πολύ χαρούμενος» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ χαρούμενος» για τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ και ανυπομονεί να τον συναντήσει στην Κίνα, σε επίσκεψη που αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.