ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

A. Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί με τρόπο ολοένα και πιο καταπιεστικό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκρινε ότι η Κίνα αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Κίνα ενεργεί κατά τρόπο πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο κ. Μπλίνκεν στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS News.

Η Κίνα είναι «η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα, από στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική σκοπιά, να υπονομεύσει ή να θέσει εν αμφιβόλω τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όμως θέλω να είμαι πολύ σαφής (...) Ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω· είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο, ότι δεν επιδιώκει «τη σύγκρουση με την Κίνα» αλλά είναι έτοιμος «να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν επιδείξεις δύναμης και επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο ο Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο περί «γενοκτονίας των κατά πλειονότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς πάντως στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης αν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτή την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Ιαπωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο - Ουάσινγκτον: Κοινή παραγωγή πυραύλων και ασκήσεις σε νοτιοδυτικά

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν την κοινή παραγωγή εξοπλισμού με έμφαση σε πυραύλους και να αυξήσουν παρουσία και ασκήσεις στα νοτιοδυτικά ύδατα, εν μέσω πίεσης της Κίνας.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο καλεί κινεζικές εταιρείες να αποφεύγουν λογισμικό ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από εγχώριες εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν λογισμικό κυβερνοασφάλειας αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα σε ΗΠΑ για Γροιλανδία: Η Αρκτική είναι υπόθεση διεθνούς κοινότητας

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αξιοποιούν άλλες χώρες ως πρόσχημα για τα συμφέροντά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία. Τόνισε ότι οι κινεζικές δράσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Μίκυ ΜάοΜυίςκ ιφ ιΜγάοούυρςα φιγούρα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Κινέζου αντιπροέδρου με CEO της Walt Disney στις ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Ντινγκ Σουεσιάνγκ, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον CEO της Disney, Μπομπ Ίγκερ, ενθαρρύνοντας την εταιρεία να αυξήσει τις επενδύσεις της στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.