ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

A. Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί με τρόπο ολοένα και πιο καταπιεστικό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκρινε ότι η Κίνα αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Κίνα ενεργεί κατά τρόπο πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο κ. Μπλίνκεν στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS News.

Η Κίνα είναι «η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα, από στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική σκοπιά, να υπονομεύσει ή να θέσει εν αμφιβόλω τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όμως θέλω να είμαι πολύ σαφής (...) Ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω· είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο, ότι δεν επιδιώκει «τη σύγκρουση με την Κίνα» αλλά είναι έτοιμος «να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν επιδείξεις δύναμης και επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο ο Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο περί «γενοκτονίας των κατά πλειονότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς πάντως στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης αν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτή την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Πεκίνου για μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για μυστικές πυρηνικές δοκιμές, καλώντας την να συμμετάσχει σε έλεγχο εξοπλισμών μαζί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Τόμας ΝτιΝάνο, δοκιμή αυτού του τύπου έγινε στις 22 Ιουνίου 2020.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Σταθερή η συνεργασία με ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις Σι

Ο Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε πως η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ παραμένει σταθερή, παρά τις προειδοποιήσεις Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας δεν αλλάζουν.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές σόγιας, ανησυχία για εξοπλισμούς Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε θετικό τηλεφώνημα με τον Σι, συζητώντας θέματα εμπορίου και ασφάλειας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Αυξάνονται οι κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, εκτοξεύοντας τα futures.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Σι - Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με το CCTV, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα τον Απρίλιο. Νωρίτερα ο Σι είχε βιντεοκλήση με τον Βλ. Πούτιν.
ΗΠΑ Κίνα σημαίες σκάκι
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικές εταιρίες αναζητούν ειδικούς στην Κίνα και στην AI της

Όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη στις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Κίνα. Η Bridgewater Associates αναζητά ειδικό AI με γνώση της κινεζικής αγοράς και της πολιτικής για έρευνα στη Νέα Υόρκη.