ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
USA, State Department, Blinken
Φωτο: Shutterstock

A. Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί με τρόπο ολοένα και πιο καταπιεστικό

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκρινε ότι η Κίνα αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Κίνα ενεργεί κατά τρόπο πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο κ. Μπλίνκεν στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS News.

Η Κίνα είναι «η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα, από στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική σκοπιά, να υπονομεύσει ή να θέσει εν αμφιβόλω τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όμως θέλω να είμαι πολύ σαφής (...) Ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω· είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο, ότι δεν επιδιώκει «τη σύγκρουση με την Κίνα» αλλά είναι έτοιμος «να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν επιδείξεις δύναμης και επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο ο Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο περί «γενοκτονίας των κατά πλειονότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς πάντως στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης αν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτή την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Alibaba για στήριξη του κινεζικού στρατού

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Alibaba ότι στηρίζει τεχνολογικά τον κινεζικό στρατό σε επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, σύμφωνα με υπόμνημα εθνικής ασφάλειας που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Δεν υπήρξε άμεσα σχολιασμός από Alibaba ή Κίνα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
Έκθεση αυτοκινήτου Σαγκάη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασίες αμερικανικών εταιριών τροφίμων με Κίνα στην 8η CIIE

Η αμερικανική Dynamite υπέγραψε νέες συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες σε ζωοτροφές, υδατοκαλλιέργειες και διατροφή κατοικίδιων στην CIIE, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν για 7η χρονιά το μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο και αυξάνουν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής του FBI στην Κίνα για συνομιλίες για φαιντανύλη και ασφάλεια

Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες σχετικά με τη φαιντανύλη και θέματα επιβολής του νόμου, μετά από συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Κίνας. Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Άρση ειδικών λιμενικών τελών για αμερικανικά πλοία από το Πεκίνο

Η Κίνα σταματά τα ειδικά λιμενικά τέλη σε αμερικανικά πλοία και εφαρμόζει νέα μέτρα αποκλιμάκωσης στη διαμάχη με τις ΗΠΑ, αφού οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να άρουν ορισμένους αμοιβαίους δασμούς.