Mετά από ταξίδι επτά μηνών, η πρώτη ρομποτική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Άρη έφτασε στον «κόκκινο πλανήτη» και κατάφερε να τεθεί επιτυχώς σε τροχιά. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πέμπτη στον κόσμο -μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία, την Ευρώπη και την Ινδία- που κατάφερε να θέσει ένα διαστημικό σκάφος, σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη, και η πρώτη μεταξύ των αραβικών χωρών που καταφέρνει ένα τέτοιο επίτευγμα.
Το σκάφος, το οποίο είχε εκτοξευθεί πριν επτά μήνες περίπου από τη Γη, έκανε με επιτυχία τον αναγκαίο επιβραδυντικό ελιγμό, σύμφωνα με το BBC, ώστε να «συλληφθεί» από τη βαρύτητα του γειτονικού πλανήτη. Το «Hope» (Al-Αmal στα αραβικά) θα γυρνάει γύρω από τον 'Αρη για δύο χρόνια, μελετώντας κυρίως την ατμόσφαιρα του (θα δημιουργήσει τον πρώτο ολοκληρωμένο «χάρτη» της) και τον καιρό του. Το σκάφος διαθέτει τρία επιστημονικά όργανα και κάμερες υψηλής ανάλυσης. Το ρομποτικό σκάφος Hope, που τέθηκε σε τροχιά λίγο θα αρχίσει να στέλνει δεδομένα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα του Άρη.
Το επίτευγμα των ΗΑΕ, που έχουν μεγάλες διαστημικές (και όχι μόνο) φιλοδοξίες, συμπίπτει με την 50ή επέτειο από την ένωση των Εμιράτων που απάρτισαν τη χώρα του Κόλπου. «Στον λαό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες, ανακοινώνουμε την επιτυχή θέση σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Δόξα τω Θεώ» ανέφερε ο Ομράν Σαράφ, ο υπεύθυνος της αποστολής.
Το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ εντάσσεται στις προσπάθειες της χώρας να αναπτύξει τις επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητές της και να περιοριστεί η εξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Η «Ελπίδα» είναι το πρώτο από τα τρία ρομποτικά διαστημικά σκάφη τριών διαφορετικών χωρών -κάτι ασυνήθιστο- που φθάνουν στον 'Αρη μέσα στο Φεβρουάριο. Θα ακολουθήσει την Τετάρτη το σκάφος «Tianwen-1» της Κίνας και, τέλος, το ρόβερ «Mars 2020 Perseverance» των ΗΠΑ προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στις 18 Φεβρουαρίου.