Την ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις μέχρι να παγιωθεί η οικονομική ανάκαμψη, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του. Το Ταμείο προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους στο 98% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα στήριξης, ύψους σχεδόν 14 τρισ. δολαρίων, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), το Ταμείο σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν σε πρόσθετες δαπάνες ή μείωση εσόδων ύψους 7,8 τρισ. δολαρίων και επιπλέον 6 τρισ. δολάρια σε εγγυήσεις, δάνεια και ενισχύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η συνολική στήριξη είναι αυξημένη κατά περίπου 2,2 τρισ. δολάρια σε σχέση με την έκθεση Fiscal Monitor του περασμένου Οκτωβρίου.
«Είναι κρίσιμης σημασίας η παγκόσμια συνεργασία για την παραγωγή και ευρεία διάθεση θεραπειών και εμβολίων σε όλες τις χώρες με χαμηλό κόστος», ανέφεραν αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε ανάρτησή τους στο blog του Ταμείου. «Ο εμβολιασμός είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό που σώζει ζωές και τελικά θα εξοικονομήσει χρήματα των φορολογούμενων σε όλες τις χώρες. Όσο συντομότερα τελειώσει η πανδημία, τόσο ταχύτερα θα επανέλθουν οι οικονομίες στην κανονικότητα και ο κόσμος θα χρειάζεται μικρότερη κρατική στήριξη», πρόσθεσαν.
Στην Ελλάδα σήμερα θα εξεταστεί η σειρά νέων μέτρων στήριξης που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας αλλά και την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» και θα εισαχθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.