ΓΔ: 1392.39 -0.37% Τζίρος: 40.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:48:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σε ισχύ οι προβλέψεις της ΕΚΤ αν τα lockdowns αρθούν έως τέλη Μαρτίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θα είναι «ανησυχητικό» εάν συνεχιστούν και το δεύτερο τρίμηνο οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει φέτος υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα του lockdown, που εφαρμόστηκαν με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας, θα αρθούν έως τα τέλη Μαρτίου και θα διανεμηθούν εμβόλια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ προέβλεψε οικονομική ανάπτυξη 3,9% φέτος στην ευρωζώνη, με βάση την υπόθεση ενός σταδιακού τέλους στην πανδημία. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων και οι εκτεταμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, παράλληλα με την βραδεία κυκλοφορία των εμβολίων, δημιουργούν αμφιβολίες για την πρόβλεψη αυτή, ενώ έχουν περάσει μόλις οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2021.

Η Λαγκάρντ επέμεινε σήμερα στις προβλέψεις της ΕΚΤ, λέγοντας, ωστόσο, ότι ενσωματώνουν κάποιους περιορισμούς. «Νομίζω ότι οι τελευταίες προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο συνεχίζουν να είναι σαφώς εύλογες», δήλωσε σε συνέντευξή της στη διάσκεψη Reuters Next. «Η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου ότι οι προβλέψεις της βασίζονται στην υπόθεση ότι έως το τέλος του 2021 θα έχουν επιτευχθεί «επαρκή» επίπεδα ανοσίας της αγέλης. Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί υπήρξαν περίπλοκοι και ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που θα πρέπει να προσέξει κανείς.

«Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό είναι μετά τα τέλη Μαρτίου αυτά τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να χρειάζονται μέτρα lockdown και εάν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδυνθούν», πρόσθεσε.

Προκειμένου να στηρίξει την ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει ήδη παρατείνει την ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική της έως το 2022, αλλά με το κόστος δανεισμού να είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και σε αρνητικό έδαφος σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, η εναπομείνουσα δύναμης πυρός της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας είναι περιορισμένη.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να επεκταθεί και πάλι εάν χρειαστεί, αλλά είναι πιθανό επίσης να μην χρησιμοποιηθεί το σύνολο των 1,850 τρισ. ευρώ που προορίζει για τις αγορές εάν περάσει η κρίση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θέλει την Κριστίν Λαγκάρντ

Η έρευνα του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να έχει αρνητική άποψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση της Λαγκάρντ στις αγορές: Όχι στην υπερβολική αισιοδοξία

Η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως ήδη καταγράφονται πρώιμα σημάδια χρηματοπιστωτικού κινδύνου, και απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση, ενώ εντείνεται η πεποίθηση στους οικονομολόγους πως η ευρωζώνη θα περιέλθει σε ύφεση.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει την εδραίωση των επιπτώσεων του πληθωρισμού

Τον Σεπτέμβριο, η EKT έκανε ένα ιστορικό βήμα, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Κ. Λαγκάρντ: Προτεραιότητα για την ΕΚΤ η τιθάσευση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η Τράπεζα έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Οι ηγέτες των «27» και των Δυτ. Βαλκανίων συναντώνται στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.