ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία της Κίνας

Μεγιστάνας καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά και διγαμία στην Κίνα

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την πρακτική της δημόσιας ομολογίας που μεταδίδεται μέσω της τηλεόρασης, ως προϊόν βασανιστηρίων και εκβιασμών.

Ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ομίλου China Huarong καταδικάσθηκε χθες στην εσχάτη των ποινών για «διαφθορά και διγαμία», ανακοίνωσε η κινεζική δικαιοσύνη. Ο Λάι Σιαομίν κρίθηκε ένοχος για παθητική δωροδοκία ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ και για απόπειρα παθητικής δωροδοκίας ύψους επιπλέον 13 εκατομμυρίων.

Τα ποσά είναι «εξαιρετικά σημαντικά, οι περιστάσεις εξαιρετικά σοβαρές και οι προθέσεις εξαιρετικά κακόβουλες», σύμφωνα με το δικαστήριο του Τιαντζίν.

Ο Λάι Σιαομίν κρίθηκε επίσης ένοχος για διγαμία, «διότι έζησε επί μακρόν με άλλες γυναίκες» εκτός του γάμου του, με τις οποίες απέκτησε «παράνομα» τέκνα.

Η ομολογία του Λάι Σιαομίν τον Ιανουάριο 2020 μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV. Τότε είχαν μεταδοθεί εικόνες από ένα διαμέρισμα στο Πεκίνο που ανήκε στον Λάι με χρηματοκιβώτια και ντουλάπες γεμάτες με δεσμίδες χαρτονομισμάτων. Μεταδόθηκε επίσης οπτικό υλικό με πολυτελή αυτοκίνητα και ράβδους χρυσού που είχε δεχθεί ως μίζες. Ο ίδιος ότι δεν είχε ξοδέψει ούτε φράγκο. «Δεν τόλμησα να ξοδέψω τα χρήματα», είπε.

Η Κίνα ξεκίνησε το 2012 τεράστια εκστρατεία κατά της διαφθοράς μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ. Εκτοτε, περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν διωχθεί.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την πρακτική της δημόσιας ομολογίας που μεταδίδεται μέσω της τηλεόρασης, ως προϊόν βασανιστηρίων και εκβιασμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τρένο σε γέφυρα στην Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Τα θεματικά τρένα ενισχύουν τον τουρισμό το καλοκαίρι

Ένα θεματικό τρενάκι στο Φουτσόου της Κίνας, διακοσμημένο ως παραδοσιακός κινεζικός κήπος με έμπνευση από τη δυναστεία Σονγκ, προσφέρει πολιτισμική εμπειρία στους επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο Γουισάν, ακολουθώντας τη νέα τάση του θεματικού τουρισμού.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Υποχρεωτικοί κανόνες για ασφάλεια αυτόνομης οδήγησης από 2027

Το Πεκίνο ανακοίνωσε νέο εθνικό πλαίσιο για την ασφάλεια συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, που τίθεται σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2027 και αφορά μοντέλα κατηγοριών Μ και Ν με επίπεδο 3 και 4, εξαιρώντας το αυτόματο παρκάρισμα.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική άνοδος 8,3% στο εμπόριο υπηρεσιών Κίνας το πρώτο εξάμηνο 2026

Αύξηση 8,3% κατέγραψε το εμπόριο υπηρεσιών στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2026, φτάνοντας τα 3,78 τρισ. γιουάν. Οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών ξεχώρισαν με άνοδο 31,1%, αγγίζοντας τα 229,2 δισ. γιουάν.
Ford Ranger σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ford: Κινέζικα αυτοκίνητα ίσως εισέλθουν στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία

Ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, προειδοποιεί πως η είσοδος κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά ΗΠΑ είναι πιθανή τα επόμενα 5-10 χρόνια και ότι η Ford ετοιμάζει νέα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστεί την Κίνα.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζικά αντίποινα μετά τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές εξαρτημάτων drone προς τις ΗΠΑ και έβαλε έξι αμερικανικές εταιρείες στη μαύρη λίστα, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και εργασιακών πρακτικών.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Στόχος 50% ενέργεια από μη ορυκτές πηγές έως το 2030

Η Κίνα σχεδιάζει να φτάσει το 50% της ηλεκτροπαραγωγής από μη ορυκτές πηγές ως το 2030, ενσωματώνοντας 2,8 δισ. κιλοβάτ ανανεώσιμων στο δίκτυο και αναπτύσσοντας δίκτυο φόρτισης για άνω των 110 εκατ. ηλεκτρικών οχημάτων.