Η WeWork αποτελεί μια από τις πλέον καινοτόμες startups με ένα ριψοκίνδυνο επενδυτικό πλαίσιο που κατάφερε να μαγνητίσει το βλέμμα της Wall Street και της Silicon Valley. Από την συνεχή ανοδική πορεία έχει βρεθεί πλέον ένα βήμα από τον αφανισμό καθώς έλαβε πακέτο διάσωσης 9,5 δισ. Δολαρίων από την SoftBank παραδίδοντας το 80% της εταιρείας στην ιαπωνική κοινοπραξία.
Η συμφωνία ανακοίνωθηκε στο Τόκιο και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον προβληματικό γίγαντα ενοικίασης χώρων γραφείου που τον Ιανουάριο άξιζε 47 δισ δολάρια και πλέον η αξία του κοστολογείται σε λιγότερα από 8 δισ δολάρια.
Όπως ορίζει η συμφωνία ο ιδρυτής της εταιρείας Άνταμ Νιούμαν αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο, λαμβάνοντας ωστόσο 1,2 δισ δολάρια μετοχών της WeWork, ακόμα 500 εκατ δολάρια ως πιστωτική γραμμή από την SoftBank και περίπου ακόμα 185 εκατ δολάρια ως αμοιβή, σύμφωνα με ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στη διαπραγμάτευση.
Σαν μέρος της συμφωνίας με την SoftBank, η εταιρεί θα προσφέρει να αγοράσει μετοχές αξίας 3 δισ δολαρίων από τους μετοχούς το τέταρτο τρίμηνο. Ο Νιούμαν θα μπορέσει να πουλήσει μετοχές αξίας περίπου 1 δισ δολαρίων στη SoftBank διατηρώντας το στάτους του δισεκατομμυριούχου. Αντιθέτως αυτή η κίνηση αναμένεται να στοιχίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σύμφωνα με το Bloomberg.
Η συμφωνία με την SoftBank περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση ύψους 5 δισ δολαρίων και επιτάχυνση των δεσμεύσεων για ακόμα 1,5 δισ δολάρια που αναμένεται να ανακουφίσουν τα ταμεία της επιχείρησης που θα ξέμεναν από ρευστό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Η εταιρεία τρέχει να μειώσει τα κόστη μετά την απόφαση να μην συμμετάσχει σε δημόσια εγγραφή τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να απολύσει 5.000 εργαζομένους μέχρι τέλος του μήνα.
Η χρηματοδοτική ένεση της SoftBank στη WeWork δεν αντιμετωπίστηκε με χαρά από τους επενδυτές της καθώς η μετοχή της σημείωσε απώλειες 2,5% που αποτελεί και την μεγαλύτερη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνουμε πως η WeWork έχασε 900 εκατ δολάρια μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ενώ η ρευστότητα της βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Πλέον αναζητούνται τρόποι για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων της WeWork.
Η SoftBank έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ δολάρια στην startup πριν το πακέτο διάσωσης, και οι απώλειες της από τις τελευταίες επενδύσεις μπορεί να στοιχίσουν δισεκατομμύρια. Έχει επενδύσει επίσης και στην Uber που βλέπει την μετοχή της να πέφτει από την δημόσια εγγραφή του Μαΐου.
Ο ιδρυτής της SoftBank Μασαγιόσι Σον, δεν δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος και είναι πιθανό να αναφερθεί στο ζήτημα όταν ανακοινωνθούν τα αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας των Νοέμβριο.
«Δεν είναι ασυνήθιστο για κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες που κάνουν την διαφορά να αντιμετωπίζουν κατά καιρούς δυσκολίες ανάπτυξης σαν αυτές που βρέθηκε αντιμέτωπη η WeWork» ανέφερε ο Σον σε δήλωση του. «Καθώς το όραμα παραμένει απαράλλακτο, η Softbank αποφάσισε να διπλασιάσει την βοήθεια στην εταιρεία με το να της προσφέρει μια σημαντική «ένεση κεφαλαίων» και επιχειρησιακή υποστήριξη.