ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Pfizer, koronoios, embolio
Φώτο: Shutterstock

Η Γερμανία θέλει ταχύτερη αδειοδότηση του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Εκνευρισμός στο Βερολίνο καθώς το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και ενώ η χώρα πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του νέου κορονοϊού, ασκεί η κυβέρνηση της Γερμανίας, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας ασκούν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στην ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bild.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. «Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν. «Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Στο μεταξύ άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη ή το Μπαχρέιν, έχουν ήδη αρχίσει τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού. Ο εκνευρισμός στο Βερολίνο μοιάζει ολοένα εντονότερος καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και ενώ η Γερμανία πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο EMA, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ολλανδία, εξετάζει το τρέχον διάστημα τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις Pfizer/BionNTech.

Εχθές, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δέχεται πιέσεις από την ΕυρωπαΪκή Επιτροπή και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να εγκρίνει τα εμβόλια πιο γρήγορα. Αξιωματούχος της EMA υποστήριξε ότι έχει αυξηθεί η πίεση στον οργανισμό από κυβερνήσεις της ΕΕ «μέσω των συνηθισμένων καναλιών επικοινωνίας» μετά τις 2 Δεκεμβρίου, όταν η βρετανική ρυθμιστική αρχή προχώρησε σε έκτακτη έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Δραπέτης από τουρκική φυλακή ο δράστης της δολοφονίας έξι υπαλλήλων

Ο 45χρονος Τούρκος που σκότωσε έξι υπαλλήλους σε δομή ανηλίκων στη Γερμανία είχε δραπετεύσει από φυλακή της Τουρκίας, όπου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση. Οι αρχές δεν γνώριζαν το ποινικό του παρελθόν.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες στη Γερμανία για Ουκρανή ύποπτη της επίθεσης στο Μονακό

Οι αρχές αναζητούν 39χρονη Ουκρανή με μόνιμη κατοικία στη Γερμανία, ως ύποπτη για την έκρηξη στο Μονακό που τραυμάτισε τρεις. Έρευνες έγιναν σε σπίτι και όχημά της, ενώ θεωρείται πιθανό να είχε συνεργούς.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Απεργία αύριο στο γερμανικό λιανεμπόριο ανακοίνωσε η Ver.di

Το συνδικάτο Ver.di κήρυξε προειδοποιητική απεργία αύριο στο λιανεμπόριο, ενόψει διαπραγματεύσεων για αυξήσεις. Πολλά καταστήματα ίσως μείνουν κλειστά, ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές γερμανικές πόλεις.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους ανακοίνωσε ο Μερτς

Ο Μερτς ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία για συντάξεις και φορολογία, με αυξήσεις φόρων στους πιο εύπορους και ελάφρυνση για χαμηλά-μεσαία εισοδήματα, μείωση γραφειοκρατίας και αυστηρότερους κανόνες για αναρρωτικές άδειες.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εισαγγελία κατηγορεί Ουκρανία για δολιοφθορά στους Nord Stream

Η γερμανική εισαγγελία κατηγορεί ουκρανικές αρχές για εντολή δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 μετά τη ρωσική εισβολή. Ένας Ουκρανός ύποπτος βαρύνεται με κατηγορίες για συνέργεια σε έγκλημα πολέμου και καταστροφή.