Κατά της πρόωρης παύσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης στην ευρωζώνη, που μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να καταστήσει πιο γρήγορα αφερέγγυες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ύστερα από δισεκατομμύρια ευρώ που αποδεσμεύθηκαν εκτάκτως από τις κυβερνήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, ένα «απότομο τέλος... μπορεί να οδηγήσει... σε μια οικονομική συρρίκνωση πιο σοβαρή από αυτή κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας», προέβλεψε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Εάν αυτή η υποστήριξη σταματήσει απότομα, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τους περιορισμούς, όπως στον κλάδο εστίασης, «μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας ή μια πιο μόνιμη διατάραξη στα επιχειρηματικά τους μοντέλα... ακόμα κι αν η υπόλοιπη οικονομία ανακάμπτει», σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Αυτός ο κίνδυνος πτωχεύσεων «επιτείνεται» από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες, νοικοκυριά, αλλά και κράτη βρίσκονται πραγματικά υπερχρεωμένα ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Σε ανακοίνωσή του ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναφέρει ότι τα κρατικά προγράμματα στήριξης παραμένουν απαραίτητα, αλλά πρέπει να είναι «στοχευμένα στην οικονομική στήριξη που συνδέεται με την πανδημία» για να αποφευχθούν «προβλήματα βιωσιμότητας χρέους μεσοπρόθεσμα».
Παράλληλα, αναφερόμενος στον επικείμενο διορισμό της Τζάνετ Γέλεν, πρώην προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), στο τιμόνι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι εκφράζει την προσωπική του γνώμη, ανέφερε ότι είναι μια «καλή είδηση για την αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια οικονομία».
«Η Τζάνετ Γέλεν γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία» και έχει απόλυτη συναίσθηση των επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ... στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο ντε Γκίντος.