ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:43
JoeBiden
Πηγή: Shutterstock

Ολοκληρώνεται η επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Τζόρτζια

Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες -από τους 270 που χρειάζονται για να κερδίσει τις εκλογές-- και ο Τραμπ 232. Η προεκλογική ομάδα Τραμπ μπορεί να ζητήσει νέα επανακαταμέτρηση.

Μια αμφίρροπη πολιτεία κλειδί για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,.

Ο ανώτατος εκλογικός αξιωματούχος της Τζόρτζια, ένας Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε ότι η επανακαταμέτρηση των ψήφων που πραγματοποιήθηκε χειρωνακτικά δεν είναι πιθανό να αλλάξει το προβάδισμα των 14.000 ψήφων που είχε ο Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, χάρη στο οποίο κέρδισε στην πολιτεία.

Αν συμβεί αυτό, ο Ρεπουμπλικάνος θα έχει ακόμη λιγότερες επιλογές για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες συγκέντρωσε 5,8 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τον Μπάιντεν. Για να παραμείνει στην προεδρία ο Τραμπ πρέπει να ανατραπούν τα αποτελέσματα σε τουλάχιστον τρεις μεγάλες πολιτείες.

Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες -από τους 270 που χρειάζονται για να κερδίσει τις εκλογές-- και ο Τραμπ 232.

Προς το παρόν οι απόπειρες του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου να αλλάξει το αποτέλεσμα σε κάποιες πολιτείες ή να αποδείξει ότι υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Στο Ουισκόνσιν εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη ανακαταμέτρηση σε μια από τις κομητείες που συνήθως ψηφίζει υπέρ των Δημοκρατικών το πιθανότερο είναι να προσθέσει ψήφους στον Μπάιντεν.

Η προεκλογική ομάδα του Τραμπ μπορεί να ζητήσει νέα επανακαταμέτρηση στη Τζόρτζια.

Οι νομικές προσφυγές της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου στο Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής. Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν τις έχει απορρίψει ως “ θεατρινισμούς” που δεν έχουν νομική βάση, ενώ αρκετά μεγάλα δικηγορικά γραφεία έχουν αποσυρθεί από την υπόθεση, αφήνοντας τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, επικεφαλής της προσπάθειας.

Πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, αλλά και ειδικοί, δηλώνουν ότι το επιχείρημα του Τραμπ ότι του έκλεψαν τη νίκη μέσω ευρείας νοθείας δεν έχει καμία βάση.

Ωστόσο αυτό φαίνεται να επηρεάζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία στις ΗΠΑ. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη έδειξε ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι ο Τραμπ “ κέρδισε δικαιωματικά” τις εκλογές.

Εξάλλου η ανώτατη εκλογική αξιωματούχος της Αριζόνα, η Κέιτι Χομπς, δήλωσε ότι η ίδια και η οικογένειά της δέχονται απειλές. Η Χομπς, μια Δημοκρατική, ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς στο Αμπού Ντάμπι

Η Μελάνια Τραμπ θα υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο ρώσους και ουκρανούς αντιπροσώπους, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, και θα μιλήσει στα ΜΜΕ για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με απεσταλμένους των ΗΠΑ πριν τις συνομιλίες με Ρωσία

Σε διπλωματικές επαφές με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προχωρά το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να συνομιλεί με τους Αμερικανούς απεσταλμένους και να προετοιμάζεται για νέες συναντήσεις.
Έλον Μασκ με μικρόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Μασκ: Δαπάνες 440 εκατ. δολαρίων χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές έπληξε την επιρροή του Έλον Μασκ, ο οποίος στήριξε οικονομικά τους Ρεπουμπλικανούς χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στο Τέξας ηττήθηκε η βασική του επιλογή.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Παραπομπή μου θα έβλαπτε τους Δημοκρατικούς

Ο Τραμπ παρουσίασε το νέο εργοτάξιο της μελλοντικής αίθουσας χορού του Λευκού Οίκου, αποκαλώντας την "ωραιότερη του κόσμου", αγνοώντας το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς για πιθανή "καταστροφή".
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ικανοποιημένος από τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε φήμες για απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, δηλώνοντας πως κάνει «πολύ καλή δουλειά», παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη αντικατάστασή του μετά τις εκλογικές απώλειες των Ρεπουμπλικάνων.