ΓΔ: 2065.36 0.11% Τζίρος: 228.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
komision, european union, europe
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Μπορεί να υπάρξει περιστολή δικαιωμάτων λόγω Covid

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένο και στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων και των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα, ωστόσο ορισμένα δικαιώματα μπορούν να περιοριστούν κατά τη διάρκεια έκτακτης υγειονομικής κατάστασης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv, σχετικά με τη μεταχείριση των δημόσιων συγκεντρώσεων στα κράτη - μέλη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του περασμένου μήνα για αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία του συνέρχεσθαι σε ορισμένα κράτη - μέλη και επεσήμαναν ότι ορισμένα εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης ενέχουν «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας».

Σε συνέχεια της απόφασης της ελληνικής αστυνομίας για την τετραήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικό, χρονικά περιορισμένο και στο πλαίσιο των συνταγματικών ορίων και των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.

«Σε αυτή τη βάση, εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων δικαστηρίων, να αξιολογούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη - μέλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη ΕΕ σε μικρά νησιά και αλιείς ζητά ο Σ. Αρναούτογλου

Ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου τόνισε την ανάγκη ίσων ευκαιριών για τους αλιείς μικρών νησιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας ειδική στήριξη και πρόσβαση σε χρηματοδότηση λόγω γεωγραφικής και οικονομικής απομόνωσης.