ΓΔ: 2611.77 1.64% Τζίρος: 295.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ανακαταμέτρηση ψήφων με το χέρι στην πολιτεία Τζόρτζια

Η ανακαταμέτρηση με το χέρι, που θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να ανατρέψει το αποτέλεσμα, είπε ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης.

Ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης στην πολιτεία Τζόρτζια δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν υπάρχει ως εδώ καμία ένδειξη πως σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν στις προεδρικές εκλογές, όπου ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προβάδισμα μόλις 14.111 ψήφων - επί συνόλου 5 εκατομμυρίων στην πολιτεία - έναντι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξήγησε ότι έδωσε εντολή να γίνει ανακαταμέτρηση με το χέρι λόγω του ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο, μολονότι πιστεύει πως η καταμέτρηση έχει γίνει με ακρίβεια μέχρι εδώ. Το προβάδισμα του Μπάιντεν, με σχεδόν το σύνολο των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, είναι 0,3%.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας, ο Ράφενσπεργκερ είπε «διενεργούνται έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουμε δει κάτι εκτεταμένο», Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως σημειώθηκαν παρατυπίες τέτοιες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράφενσπεργκερ είπε επίσης ότι πιστεύει πως η ανακαταμέτρηση με το χέρι, που θέλει να έχει ολοκληρωθεί την 20ή Νοεμβρίου, δεν θα ανατρέψει το αποτέλεσμα που προέκυψε στην καταμέτρηση με μηχανήματα, που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. «Πιστεύουμε ότι τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν με ακρίβεια», επέμεινε.

Η ανακαταμέτρηση με το χέρι στην Τζόρτζια ανακοινώθηκε καθώς ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη σε διάφορες πολιτείες, στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

Ο Τιμ Μέρτο, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημαντικό πρώτο βήμα στη διαδικασία» που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επιδιώκει να του εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Ο Μπάιντεν δεν χρειάζεται να επικρατήσει στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) για να κερδίσει τις εκλογές. Έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτορικών ψήφων από το πρωί του Σαββάτου, όταν επικράτησε στην Πενσιλβάνια και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ τον ανακήρυξαν νικητή. Αλλά η πολιτεία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη σημασία αν το αποτέλεσμα ανατραπεί σε άλλες πολιτείες, κάτι πάντως που θεωρείται απίθανο.

Η Τζόρτζια έχει ωστόσο στρατηγική σημασία για άλλον λόγο: σε αυτή πρόκειται να κριθούν δύο έδρες στη Γερουσία, που οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να τους στερήσουν την οριακή πλειοψηφία (50-48) που διατηρούν ως εδώ στην αμερικανική άνω Βουλή. Θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία για αυτές τις έδρες την 5η Ιανουαρίου, με Ρεπουμπλικάνους φαβορί και στις δύο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία διαλόγου στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο από τη φυλακή στη Νέα Υόρκη χαιρέτισε τη νέα απόπειρα διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας υπέρ κάθε προσπάθειας που οδηγεί σε ειρήνη και εθνική αναγέννηση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αν νικήσουν οι Δημοκρατικοί, οι ΗΠΑ θα μοιάζουν με τη Θέουτα

Ο Τραμπ, μιλώντας στο Fox News, προειδοποίησε ότι αν οι Δημοκρατικοί επιστρέψουν στην εξουσία, οι ΗΠΑ ίσως αντιμετωπίσουν κρίση παρόμοια με την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη Θέουτα, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ισπανία.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταγγελία για τον αυταρχισμό Ορτέγα μετά την άρνηση εκλογών

Ο Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε τον Ντανιέλ Ορτέγα «αυταρχικό» μετά την άρνησή του να προκηρύξει εκλογές, τονίζοντας ότι ο Ορτέγα παραμένει στην εξουσία από το 2007 και απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να επιτρέψει την επιστροφή της αντιπολίτευσης.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά ανάκληση αδειών τηλεοπτικών δικτύων που δεν μετέδωσαν ομιλία του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να ακυρωθούν οι άδειες δικτύων NBC και ABC επειδή δεν μετέδωσαν ομιλία του, υποστηρίζοντας πως μετέχουν σε συνωμοσία εκλογικής απάτης.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο χαιρετίζει τη νίκη Φουχιμόρι στις εκλογές του Περού

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, χαιρέτισε τη νίκη της Κέικο Φουχιμόρι στο Περού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν βαθύτερη συνεργασία σε ασφάλεια, επενδύσεις και εμπόριο.