ΓΔ: 2272.84 -1.13% Τζίρος: 10.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:43
Φωτο: Shutterstock

Εκτός καθηκόντων ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου - Αντίδραση Κομισιόν

Την παραίτησή του υπέβαλε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρ. Τζιοβάνης. Ποινική έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου.

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το Al Jazeera στο οποίο πρωταγωνιστούν ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης και αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν πρόταση για κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων, ο Χρ. Τζιοβάνης υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από όλα τα σώματα του κόμματος, κάνοντας ωστόσο λόγο για σκηνοθετημένο ρεπορτάζ, που στόχο είχε να πλήξει το κύρος της χώρας και του επενδυτικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής, ζήτησε «δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό - και όχι μόνο - και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», ωστόσο δεν παραιτήθηκε. 

«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», είπε.

Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε ποινική έρευνα, σημειώνοντας ότι «τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από το δημοσιογραφικό δίκτυο Al Jazeera προκαλούν αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες». 

Αντίδραση από Κομισιόν

«Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

Το ρεπορτάζ

Στο βίντεο εμφανίζονται ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης και άλλοι δύο εργαζόμενοι στον Όμιλο Giovani, καθώς και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης, να συνομιλούν εν αγνοία τους με «εκπροσώπους επενδυτών», οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι που τους παγίδευσαν με κρυφές κάμερες και να είναι έτοιμοι να εξασφαλίσουν διαβατήριο σε επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν από την Κίνα.

«Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι μας πήγαν στην Κύπρο για να εκπροσωπήσουν έναν φανταστικό πελάτη ο οποίος έφυγε από την Κίνα και ο οποίος καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος», αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera

https://twitter.com/AJIunit/status/1315593923578953729

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος: Κοινή πορεία και στόχοι στη Βουλή μετά από 16 χρόνια

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου και τους κοινούς αγώνες που ενώνουν τα δύο έθνη.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, εκφράζοντας ελπίδα για άτυπη διάσκεψη το καλοκαίρι και επίσκεψη της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν στην Κύπρο αρχές Ιουνίου.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκριση στον ΑΔΜΗΕ για αίτημα χρηματοδότησης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Άναψε το «πράσινο φως» στον ΑΔΜΗΕ για αίτημα χρηματοδότησης προς την ΕΤΕπ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μετά από συνάντηση στη Λευκωσία. Το έργο χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας στη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία.
Δύο αξιωματούχοι σε τελετή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Απειλή για Ελλάδα-Κύπρο οι εξοπλιστικές συμφωνίες Γερμανίας-Τουρκίας

Η Νίκη επισημαίνει, με βάση δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ότι η Γερμανία ενδέχεται να προχωρήσει σε αγορά τουρκικών πυραύλων, επεκτείνοντας τη συνεργασία της με την Τουρκία σε αμυντικά προγράμματα.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος: Ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό η κατοχή στην Κύπρο

Ο υφ. Εξωτερικών Γ. Λοβέρδος, από τον Μόλυβο, τόνισε την παράνομη κατοχή της Κύπρου και χαιρέτισε την αδελφοποίηση Δυτικής Λέσβου και κατεχόμενου Λευκονοίκου, ενισχύοντας δεσμούς που ξεκίνησαν πριν 31 χρόνια.