ΓΔ: 2273.94 -1.08% Τζίρος: 9.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:43
Σημαία της Κύπρου
Φώτο: Shutterstock

Κύπρος: Τέλος τα «χρυσά» διαβατήρια σε επενδυτές μετά το σκάνδαλο

H απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020, ενώ έρχεται σε συνέχεια της αναταραχής που προκάλεσαν τα όσα δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera για παροχή διαβατηρίων σε εγκληματίες.

Πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών της Κύπρου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2020.

«Η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος απάντησε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας πως η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.

Σε ερώτηση για όσα δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera για το θέμα, o κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Σημειώνεται πως στο βίντεο εμφανίζονταν δημόσια πρόσωπα της Κύπρου να είναι έτοιμοι να εξασφαλίσουν διαβατήριο σε επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν από την Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος: Κοινή πορεία και στόχοι στη Βουλή μετά από 16 χρόνια

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου και τους κοινούς αγώνες που ενώνουν τα δύο έθνη.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Νέα πρωτοβουλία Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, εκφράζοντας ελπίδα για άτυπη διάσκεψη το καλοκαίρι και επίσκεψη της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν στην Κύπρο αρχές Ιουνίου.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγκριση στον ΑΔΜΗΕ για αίτημα χρηματοδότησης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

Άναψε το «πράσινο φως» στον ΑΔΜΗΕ για αίτημα χρηματοδότησης προς την ΕΤΕπ για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, μετά από συνάντηση στη Λευκωσία. Το έργο χαρακτηρίστηκε στρατηγικής σημασίας στη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία.
Δύο αξιωματούχοι σε τελετή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Απειλή για Ελλάδα-Κύπρο οι εξοπλιστικές συμφωνίες Γερμανίας-Τουρκίας

Η Νίκη επισημαίνει, με βάση δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ότι η Γερμανία ενδέχεται να προχωρήσει σε αγορά τουρκικών πυραύλων, επεκτείνοντας τη συνεργασία της με την Τουρκία σε αμυντικά προγράμματα.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος: Ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό η κατοχή στην Κύπρο

Ο υφ. Εξωτερικών Γ. Λοβέρδος, από τον Μόλυβο, τόνισε την παράνομη κατοχή της Κύπρου και χαιρέτισε την αδελφοποίηση Δυτικής Λέσβου και κατεχόμενου Λευκονοίκου, ενισχύοντας δεσμούς που ξεκίνησαν πριν 31 χρόνια.