ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

«Τρίζει» η εκεχειρία στο Ν. Καραμπάχ, αλληλοκατηγορίες για βομβαρδισμούς

Παρά το γεγονός πως Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, έπειτα από διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, μετά σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών για την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν, με ρωσική διαμεσολάβηση, σε μια εκεχειρία έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα και πλέον ωρών που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μόσχα. Αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία αναμενόταν να επιτρέψει την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και των σορών των θυμάτων.

Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις αζερικές δυνάμεις ότι «εξαπέλυσαν επίθεση στις 12.05». «Η Αρμενία παραβιάζει κατάφωρα την εκεχειρία», απάντησε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν επίσης για επιθέσεις αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Το Στεπανάκερτ, που βομβαρδιζόταν συχνά τις τελευταίες ημέρες, βομβαρδίστηκε ξανά σήμερα το πρωί, αλλά το μεσημέρι η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη, εκτός από μερικές εκρήξεις κάπου μακριά. Λίγοι, ωστόσο, πίστευαν στις πιθανότητες διατήρησης μιας ανακωχής.

«Γνωρίζουμε τους Αζέρους, δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε. Αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτή η εκεχειρία δεν θα διαρκέσει. Είναι τέχνασμα για να κερδίσουν χρόνο», δήλωσε ο Λίβον, ένα από τους ελάχιστους ταξιτζήδες που κυκλοφορούν στην αυτονομιστική πρωτεύουσα. «Ωστόσο και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια ανάπαυλα».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αζέρο αξιωματούχο, η ηρεμία δεν είναι παρά «προσωρινή». «Είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία για την ανταλλαγή των σορών και των κρατουμένων, δεν είναι μια πραγματική εκεχειρία», δήλωσε αναφέροντας ότι το Μπακού «δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω» στις προσπάθειές του να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής.

Την ώρα της ανακοίνωσης της εκεχειρίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ωστόσο ότι τα δύο στρατόπεδα δεσμεύτηκαν σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν γρήγορα σε μια ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση τριών συμπροέδρων (Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ) της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να «επαναληφθούν χωρίς προϋποθέσεις», επέμεινε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ. Ο Βλαντίμρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τις ρωσικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) χαιρέτισε επίσης την εκεχειρία και δήλωσε πρόθυμη να διευκολύνει τις ανταλλαγές κρατουμένων και των σορών των θυμάτων.

Η εκεχειρία είναι «ένα πρώτο σημαντικό βήμα αλλά δεν θα αντικαταστήσει μια μόνιμη λύση», δήλωσε από την πλευρά της η τουρκική διπλωματία, πρώτος υποστηρικτής του Μπακού. Σύμφωνα με την 'Αγκυρα, το Αζερμπαϊτζάν έδωσε «την τελευταία ευκαιρία στην Αρμενία να αποχωρήσει από τα εδάφη που έχει καταλάβει» και «έδειξε στην Αρμενία και στον κόσμο ότι μπορεί να πάρει πίσω τη γη της».

Ο φόβος είναι να μην διεθνοποιηθεί αυτή η σύγκρουση σε μια περιοχή όπου οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Ιρανοί και οι Δυτικοί έχουν συμφέροντα. Ειδικά όσο η Άγκυρα ενθαρρύνει το Μπακού να συνεχίσει την επίθεση και η Μόσχα δεσμεύεται από στρατιωτική συνθήκη με το Γερεβάν. Η Τουρκία κατηγορείται ότι μετέχει ενεργά στις εχθροπραξίες με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που η Άγκυρα αρνείται. Πολλές αναφορές κάνουν λόγο για φιλότουρκους μαχητές από τη Συρία που σταλθήκαν εκεί για να πολεμήσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αζερμπαϊτζάν: 20 χρόνια φυλακή σε πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην αξιωματούχος του Καραμπάχ, από δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν με βαριές κατηγορίες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ασκήσει έφεση.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενίσχυση σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την επίσκεψη Βανς

Η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στις χώρες αυτές και τη σύναψη συμφωνιών ΗΠΑ με τις δύο χώρες του Καυκάσου.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς στην Αρμενία: Επαφές για ειρήνη με Αζερμπαϊτζάν και διαμετακομιστικό διάδρομο

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε την Αρμενία πριν τη μετάβασή του στο Αζερμπαϊτζάν, θέλοντας να ενισχύσει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό Πασινιάν στο Γερεβάν.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αζερμπαϊτζάν: Βαριές ποινές σε ηγέτες του Καραμπάχ από στρατοδικείο

Στρατοδικείο στο Μπακού καταδίκασε σε πολυετείς καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και ισόβια, ηγέτες των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον Αραΐκ Χαρουτιουνιάν να λαμβάνει ισόβια, όπως μετέδωσαν αζερικά ΜΜΕ.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βανς θα επισκεφθεί Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο

Ο Τζέι Ντι Βανς θα επισκεφθεί Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση Τραμπ, για τη συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών μετά τη συμφωνία που συνήφθη υπό την αιγίδα του τον Αύγουστο.