Όταν ο Μπόρις Τζόνσον κόλλησε κορονοϊό τον Μάρτιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να συνεχίσει να εργάζεται βρισκόμενος σε «κατάσταση άρνησης», αλλά κατέληξε να φορά μάσκα οξυγόνου σε μονάδα εντατικής θεραπείας και τελικά βγήκε εκτός δράσης για περίπου ένα μήνα. Στη συνέχεια είπε ότι έδωσε μάχη για τη ζωή του, την ώρα που η Βρετανία ετοιμαζόταν για το αδιανόητο: τον πιθανό θάνατο ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού.
Αφού αρχικά κατηγορήθηκε ότι δεν αξιολόγησε τη σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού για τη Βρετανία, ο 55χρονος, τότε, Τζόνσον ένιωσε ήπια συμπτώματα στις 26 Μαρτίου ενώ απαντούσε σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τις επόμενες εννέα ημέρες, καθώς εργάστηκε σε απομόνωση σε διαμέρισμα πάνω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία και γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με επίμονα συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός.
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι ήταν σε κατάσταση «άρνησης» και συνέχισε να εργάζεται παρόλο που δεν αισθανόταν καλά, έως ότου οι γιατροί του είπαν ξεκάθαρα ότι πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Το γεγονός ότι κάποιος είναι ηγέτης μιας χώρας δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία απέναντι στον νέο κορονοϊό.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πέρασε εβδομάδες σε καραντίνα αφού βρέθηκε θετικός στις 7 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Χερνάντες χρειάστηκε να νοσηλευτεί και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέπτυξε διπλή πνευμονία και πέρασε 10 ημέρες στο νοσοκομείο, λαμβάνοντας ως αγωγή το αντιικό φάρμακο Remdesivir. Οι γιατροί επέτρεψαν στον 84χρονο να επιστρέψει στο σπίτι του στις 14 Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο να λέει ότι επιβίωσε από την «πιο επικίνδυνη πρόκληση» της ζωής του, ενώ έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.
Η ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Τζόνσον, αφού ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται, ίσως αποτελέσουν προειδοποίηση για τον 74χρονο Τραμπ, που τώρα βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Τζόνσον εισήχθη στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας το βράδυ της 5ης Απριλίου. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο αλλά δεν μπήκε σε αναπνευστήρα.
«Η άσχημη στιγμή ήταν όταν υπήρχαν πιθανότητες 50-50 για το εάν θα έπρεπε να μου βάλουν σωλήνα στην τραχεία», είπε αργότερα ο Τζόνσον. «Οι γιατροί είχαν μια σειρά από ρυθμίσεις για το τι πρέπει να κάνουν εάν τα πράγματα πήγαιναν πραγματικά άσχημα… Αυτοί οι αναθεματισμένοι δείκτες συνέχιζαν να κινούνται στη λάθος κατεύθυνση». Αργότερα ο ίδιος δήλωσε ότι χρωστούσε τη ζωή του σε αυτούς τους γιατρούς.
Ενώ ο Τζόνσον ήταν άρρωστος, τα καθήκοντά του ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Είχαν μια στρατηγική για να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο του τύπου ‘θάνατος του Στάλιν’», είπε αργότερα ο Τζόνσον. «Ήταν μια δύσκολη στιγμή, το ομολογώ».
Ο Τζόνσον βγήκε από το νοσοκομείο στις 12 Απριλίου αλλά συνέχισε την ανάρρωση στην επίσημη εξοχική του κατοικία στα βορειοδυτικά του Λονδίνου και δεν επέστρεψε στην εργασία του παρά μόνο στις 27 Απριλίου –ένα μήνα αφού είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκε θετικός.
Όταν η μνηστή του, η Κάρι Σίμοντς, γέννησε τον γιο τους δύο ημέρες αργότερα, το μεσαίο όνομα που δόθηκε στο μωρό ήταν Νίκολας, εν μέρει προς τιμή των δύο γιατρών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τον πρωθυπουργό.
Έκτοτε ο Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις ανησυχίες για την ανάρρωσή του και είπε ότι ο ιός τον έπεισε να χάσει βάρος από τα 112 κιλά περίπου που ήταν προηγουμένως. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε μάλιστα σε δημοσιογράφο ότι «νιώθει περισσότερο σε φόρμα» σε σχέση με το παρελθόν.