Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «πρέπει να φύγει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην Le Journal du dimanche.
«Αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι μια κρίση εξουσίας, μια αυταρχική εξουσία που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη λογική της δημοκρατίας και που προσκολλάται με τη βία. Είναι σαφές ότι ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε παράλληλα «εντυπωσιασμένος από το θάρρος των διαδηλωτών» στη Λευκορωσία. «Γνωρίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν διαδηλώνοντας κάθε Σαββατοκύριακο και όμως συνεχίζουν το κίνημα για να ξαναζωντανέψουν τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα που την έχει στερηθεί για τόσο πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Μακρόν για τον οποίο «συγκεκριμένα οι γυναίκες που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο, αξίζουν σεβασμό»
Περισσότεροι από 90 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συνελήφθησαν χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Όσον αφορά τον ρόλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην αναζήτηση λύσης στην πολιτική κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου, ο Μακρόν θεώρησε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση από τον στόχο αυτό.
«Έτυχα να μιλήσω με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που δέχθηκε τον Λουκασένκο στο Σότσι. Του είπα ότι η Ρωσία πρέπει να διαδραματίσει ρόλο, και αυτός ο ρόλος μπορεί να είναι θετικός αν ωθήσει τον Λουκασένκο να σεβαστεί την ετυμηγορία της κάλπης και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό ήταν πριν από δύο εβδομάδες, δεν είμαστε εκεί», δήλωσε.
Ο Μακρόν θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στη Λιθουανία και τη Λετονία από Δευτέρα έως Τετάρτη, δύο κράτη της Βαλτικής που ελπίζουν στη στήριξή του ενώπιον της πολιτικής κρίσης στη Λευκορωσία και της ρωσικής πίεσης.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν αναγνωρίσει την εκλογή Λουκασένκο και η Λιθουανία προσέφερε καταφύγιο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η γαλλική προεδρία δεν απέκλεισε ο Γάλλος πρόεδρος να συναντηθεί στο Βίλνιους με την Τιχανόφσκαγια.
Η Γαλλία καλεί για μια ειρηνική μετάβαση στη Λευκορωσία, με τον τερματισμό της καταστολής και, στη συνέχεια, με την έναρξη ενός διαλόγου που θα λαμβάνει υπόψη τη βούληση του λαού, «αποφεύγοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μεγαλύτερης καταστολής ή ακόμη και επέμβασης της Ρωσίας», υπενθύμισε το Ελιζέ.