ΓΔ: 1997.02 -0.87% Τζίρος: 70.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:01
Φώτο: Shutterstock

Στα 96,2 δισ. ο νέος δανεισμός για τη Γερμανία το 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που δανείζεται η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με το υπ. Οικονομικών να τοποθετεί το χρέος στο 75% του ΑΕΠ για το 2020. 

Νέο χρέος ύψους 96,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας για το 2021, συνολικού ύψους 413,4 δισεκατομμυρίων, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Ο επιπλέον δανεισμός είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που δανείζεται η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο προϋπολογισμός του 2020, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, έχει ήδη ενσωματώσει νέο χρέος ύψους 218 δισεκατομμυρίων.

«Προστατεύουμε την υγεία των πολιτών, στηρίζουμε την οικονομία και διασφαλίζουμε την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Σολτς αναλύοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει «ούτε κατά διάνοια τελειώσει». Η κυβέρνηση δεν μπορεί, επομένως, όπως είπε, να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της. «Με τον προϋπολογισμό του 2021 καθιστούμε σαφές ότι θα πάμε μαζί ως το τέλος. Ενεργούμε αποφασιστικά, ακόμη και αν αυτό κοστίζει πολλά χρήματα, επειδή το να μην κάνουμε τίποτα θα κόστιζε στη χώρα μας ακόμη περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, με το βλέμμα στην απαιτούμενη έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την νέα υπέρβαση του ορίου χρέους που ορίζει το Σύνταγμα. Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στο «φρένο χρέους» ήδη το 2022, με νέο δανεισμό ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα περιοριστεί στα 6,7 δισεκατομμύρια το 2023 και στα 5,2 δισεκατομμύρια το 2024.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει για το 2020 στο 75% του ΑΕΠ της χώρας, από σχεδόν 60% που ήταν το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Heraeus Group τονίζει την καινοτομία και ανθεκτικότητα της Κίνας

Ο Φρανκ Στιτζ, πρόεδρος της Heraeus Group, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη και την πρόθεση του ομίλου για αυξημένες επενδύσεις στην Κίνα, τονίζοντας τη δυναμική ανάπτυξη του τομέα των μικροκυκλωμάτων και το καινοτόμο περιβάλλον της αγοράς.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός νοσηλευτής καταδικάστηκε σε ισόβια για δολοφονίες ασθενών

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε 44χρονος νοσηλευτής στη Γερμανία για τη δολοφονία 10 ασθενών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων 27, χορηγώντας τους θανατηφόρες δόσεις, με τα εγκλήματα να χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σοβαρά.
Γιούλια Κλέκνερ
ΔΙΕΘΝΗ

Κλέκνερ: Ζητά πλήρη απαγόρευση πορνείας στη Γερμανία με σουηδικό πρότυπο

Η πρόεδρος της Bundestag, Γιούλια Κλέκνερ (CDU), πρότεινε απαγόρευση της πορνείας και αγοράς σεξ στη Γερμανία, λέγοντας πως η χώρα είναι «το πορνείο της Ευρώπης». Ζήτησε υιοθέτηση σουηδικού μοντέλου με τιμωρία των πελατών.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απαγόρευση της μουσουλμανικής οργάνωσης Interaktiv από τις αρχές

Η Γερμανία απαγόρευσε τη μουσουλμανική οργάνωση Interaktiv για αντισυνταγματικές ενέργειες και έρευνες έγιναν σε δύο άλλες ισλαμικές οργανώσεις, με κατασχέσεις και απαγόρευση δραστηριοτήτων.
Υπουργός σε συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη–Ντόμπριντ: Κοινή γραμμή Ελλάδας–Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Θάνος Πλεύρης μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΣ, υπογραμμίζοντας τη σύμπνοια Αθήνας–Βερολίνου για μείωση μεταναστευτικών ροών και αύξηση επιστροφών.