Αντιμέτωπες με μία κρίση ανισότητας εκτός της υγειονομικής κρίσης βρίσκονται οι ΗΠΑ. Με τα κρούσματα του κορονοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά και τις πορείες κατά της αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών μετά τον θάνατο του Φλόιντ υπό αστυνομική κράτηση στη Μινεάπολις, να συνεχίζονται σχεδόν όλο το καλοκαίρι και το κίνημα Black Lives Matter να εξαπλώνεται, όλα δείχνουν πώς η Αμερική θα κληθεί να – συζητήσει τουλάχιστον – αν όχι να αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα που την οδηγούν σε εσωτερικό διχασμό μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο επιστήμονας συμπεριφορικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Δρ. Ντέιβιντ Γουίλιαμς σχολίασε ότι «ο κορονοϊός δεν δημιούργησε φυλετικές ανισότητες στην υγεία. Απλώς τις αποκάλυψε. Αυτές οι ανισότητες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ΗΠΑ και εξακολουθούν να υφίστανται ως οι κύριες αιτίες θανάτου, από τη γέννηση έως τον θάνατο των ανθρώπων».
Μια ανισότητα που η πανδημία αποκάλυψε, και που επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα της υγείας, είναι το εισοδηματικό χάσμα της Αμερικής μεταξύ λευκών και μαύρων Αμερικανών. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το 2016, ο πλούτος μιας μεσαίας λευκής οικογένειας ήταν 10 φορές μεγαλύτερος από μια μέση μαύρη οικογένεια και μια μαύρη οικογένεια ήταν δύο φορές πιο πιθανό να ζήσει σε συνθήκες φτώχειας από μία αντίστοιχη λευκή οικογένεια. Αυτό το τεράστιο χάσμα επηρεάζει σημαντικά τις προοπτικές των μαύρων Αμερικανών. εκτιμάται ότι περίπου το 70% των μαύρων παιδιών που μεγαλώνουν στη μεσαία τάξη δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν στην μεσαία τάξη ως ενήλικες.
Η τραγική ειρωνεία αυτής της κατάστασης είναι ότι η εξάλειψη του εισοδηματικού φυλετικού χάσματος θα αποτελούσε πραγματικά μια τεράστια ευκαιρία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, όπως επισημαίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όσον αφορά την κατανάλωση και τις επενδύσεις, το χάσμα φυλετικού πλούτου θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μεταξύ 1 και 1,5 τρις. δολαρίων μεταξύ 2019 και 2028. Από την άλλη πλευρά, εάν αντιμετωπιστεί αυτή η ανισότητα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί από 4 -6% έως το 2028, προσθέτοντας δυνητικά από 2.900 - 4.399 δολ. Στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο είναι συγκρίσιμο με την εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά την εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης της δεκαετίας του 1990.
Πώς η COVID-19 ανέδειξε τις συστημικές φυλετικές ανισότητες
Η πανδημία έχει αναδείξει έντονα πολλές από τις ανισότητες που δημιούργησαν και συνεχίζουν να διαιωνίζουν την οικονομική ανισότητα. Δεκαετίες ρατσισμού και επίμονων συστημικών ανισοτήτων όχι μόνο κάνουν τους Μαύρους Αμερικανούς πιο ευάλωτους στις επιπτώσεις του ιού, αλλά καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς να πολεμήσουν ενάντια στον αντίκτυπο του ιού.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι μαύροι Αμερικανοί είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να ζουν σε περιοχές που θα διαταραχθούν δυσανάλογα από μια κρίση υγείας όπως εκείνη της COVID-19. Αυτό ισχύει εν μέρει επειδή η πλειονότητα των μαύρων Αμερικανών ζει σε περιοχές με κακή πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Επιπλέον, στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι χαμηλά, γεγονός που καθίσταται σημαντικός παράγοντας κινδύνου όταν αντιμετωπίζει κανείς μία αναπνευστική νόσο όπως η COVID-19.
Η εργασία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για το πώς επηρεάζονται από τον κορονοϊό. Ενώ πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι για να αποφύγουν την έκθεση, οι Μαύροι Αμερικανοί είναι πολύ λιγότερο πιθανό να επωφεληθούν από αυτήν τη νέα δυναμική στο χώρο εργασίας: Μόνο το 20% των μαύρων εργαζομένων είναι σε θέση να εργάζονται από το σπίτι στην τρέχουσα κατάσταση, σε σύγκριση με 30% των λευκών εργαζομένων και 37% των ασιατών εργαζομένων.
Σε ακραία οικονομική πίεση έφερε η πανδημία τους Αφροαμερικανούς
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times το 74% των μαύρων πολιτών έχει δει τα εισοδήματά του να μειώνονται έναντι του 58% των λευκών. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι Αφροαμερικανοί παρά λευκοί έχουν χάσει τη δουλειά τους αφότου ξέσπασε η πανδημία.
Εργασίες υψηλού κινδύνου
Ένας λόγος για τον οποίο λίγοι μαύροι Αμερικανοί δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ότι αντιπροσωπεύουν εννέα από τις 10 θέσεις εργασίας με τους χαμηλότερους μισθούς που θεωρούνται βασικές υπηρεσίες υψηλής επαφής με το κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι θέσεις υγειονομικής περίθαλψης στην πρώτη γραμμή, που σημαίνει ότι οι μαύροι Αμερικανοί διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό μόνο από την εργασία που εκτελούν, δηλαδή εργασία που βοηθά στη θεραπεία και προστασία άλλων από τον ιό.