ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη

Η Δανία επιβάλλει πρόσθετο φόρο στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσει πρόωρες συντάξεις

Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς περίπου 38.000 εργαζόμενοι θα βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Ισχυρή αντίδραση από τις τράπεζες της χώρας.

Την αντίδραση του χρηματοοοικονομικού κλάδου συγκέντρωσε η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να επιβάλλει επιπλέον φόρους ύψους 403 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την πρόωρη συνταξιοδότηση συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων.

Όπως ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας Μέττε Φρεντέρισκεν σε δημοσιογράφους, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ένα στοχευμένο εταιρικό φόρο σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, και επιβάλλει βαρύτερες εισφορές στους επενδυτές για τα κέρδη από τις μετοχές. Αφού πάρουν την έγκριση από το δανέζικο Κοινοβούλιο, οι νέες εισφορές αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2023.

Το δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είχε αποτελέσει από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της πρωθυπουργού της Δανίας. Η κα. Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως «δεν μπορώ να φανταστώ πως το νομοσχέδιο δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή».

Περίπου 38.000 εργαζόμενοι αναμένεται να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Δανίας που αντιμετωπίζει επιπλέον φόρους που θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, έχει εκφράσει την έντονη αντίθεση της με τα σχέδια της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο διευθ. σύμβουλος της Jyske Bank, Μπίργκερ Κρο Νίλσεν (Birger Krogh Nielsen) δήλωσε πως «οι πολιτικοί δεν μπορούν να επιβάλλουν τόσο μεγάλο φόρο στον χρηματοοικονομικό κλάδο και να μην περιμένουν να μετακυλήσουμε το κόστος στους πελάτες».

Ο σύνδεσμος των τραπεζών της χώρας δήλωσε πως τα μέλη του καλούνται να χρηματοδοτήσουν κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που ελάχιστα έχουν να κάνουν με τον κλάδο τους. Επιπλέον, όπως επισημαίνει στο Bloomberg, ο επικεφαλής της Finans Danmark, Ούλρικ Νοντγκάαρντ (Ulrik Nodgaard) αυτό το σχέδιο «κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο να σημειώσει ανάπτυξη και να στηρίξει θέσεις εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία εγωμιάζει τη συμφωνία που έκλεισε με τον Τραμπ για τη Γροιλανδία

Η Δανία και η Γροιλανδία χαιρέτισαν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ που προβλέπει αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία, αναγνωρίζει την αυτοδιάθεση και ενισχύει το ΝΑΤΟ, αποτρέποντας βάσεις αντιπάλων στο νησί.
Μέτε Φρεντέρικσεν Δανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία-ΗΠΑ: Συμφωνία για τη Γροιλανδία, υπογραφή στον ΟΗΕ

Η Δανία και η Γροιλανδία ανακοίνωσαν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Αρκτική και τον Βόρειο Ατλαντικό. Η υπογραφή της αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Δανίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Δανία για ανάπτυξη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία και απαγόρευση βάσεων εχθρικών χωρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον για ευαίσθητες επενδύσεις.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Επιταχύνεται η βοήθεια στην Ουκρανία μετά το επεισόδιο με φρεγάτα

Η Δανία επιταχύνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία μετά το περιστατικό με ρωσικό πλοίο που εκτόξευσε φωτοβολίδες σε δανέζικο ελικόπτερο. Το νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,8 δισ. κορονών θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίδοση διαπιστευτηρίων στους νέους πρέσβεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας παρέλαβε σήμερα τα διαπιστευτήρια των νέων πρέσβεων Νιγηρίας, Εσθονίας, Δανίας, Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου και η πρέσβης Α. Χατζή.