ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ευρώπη, με φόντο τη σημαία της ΕΕ.

Νετανιάχου: «Σκανδαλώδης» η απόφαση να μην παραταθεί το εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν

Tο Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Έντονες επικρίσεις για την απόρριψη από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της πρότασης που είχαν καταθέσει οι ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνει τις πωλήσεις όπλων.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην ανανεώσει το ιρανικό εμπάργκο όπλων είναι σκανδαλώδης», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου. «Αντί να αντιτίθεται στις πωλήσεις όπλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας τα ενθαρρύνει», είπε.

«Η τρομοκρατία και η ιρανική επιθετικότητα απειλούν την ειρήνη στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσουν την ιρανική επιθετικότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί το 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε το δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία δεκαετία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μ. Πομπέο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγγέλλουν μια «απαράδεκτη» ψηφοφορία.

Το εμπάργκο πώλησης όπλων εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους του ψηφίσματος που ενέκρινε τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη διεθνή κοινότητα.

Μόνο δύο από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, επισημαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της αφότου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν τον Μάιο του 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Προειδοποίηση για «νέα αποτυχία» σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι νέα επίθεση κατά της χώρας του θα αποτύχει, ενώ ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ έκανε λόγο για βία αν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες. Το Ιράν ανέστειλε συνεργασία με τον ΔΟΑΕ μετά τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ έτοιμες για συμφωνία με Ιράν μόλις θελήσει η Τεχεράνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συμφωνία με το Ιράν μόλις το θελήσει η Τεχεράνη. Πέντε γύροι συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα έχουν προηγηθεί, με βασικό εμπόδιο τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.