ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Το SPD προτείνει τον Σολτς ως υποψήφιο για την καγκελαρία

Η απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή του πρώην δημάρχου του Αμβούργου, ο οποίος είχε ηττηθεί πέρυσι στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος από δύο αουτσάιντερ της αριστερής πτέρυγας.

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πρότειναν τον Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Οικονομικών, ως υποψήφιο για τη διαδοχή της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, όταν πρόκειται να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία θητεία της.

Η απόφαση σηματοδοτεί την επιστροφή του πρώην δημάρχου του Αμβούργου, ο οποίος είχε ηττηθεί πέρυσι στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος από δύο αουτσάιντερ της αριστερής πτέρυγας. Τώρα η Σάσκια Έσκεν και ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς πρότειναν τον άλλοτε αντίπαλό τους, που από τον Μάρτιο του 2018 είναι επίσης αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

«Τώρα είναι επίσημο», έγραψε ο 62χρονος Σολτς στο Twitter. «Η ηγεσία του κόμματος με όρισε ομόφωνα υποψήφιο για την καγκελαρία. Προσδοκώ μια διασκεδαστική, έντιμη και επιτυχημένη εκστρατεία».

Το κόμμα, το οποίο για δεκαετίες ανταγωνιζόταν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ για την κυριαρχία στην πολιτική σκηνή, δεν έχει κερδίσει εθνικές εκλογές από το 2002 και τώρα βρίσκεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση, πίσω από τους συντηρητικούς και τους ανερχόμενους Πράσινους.

Μερικοί θεωρούν πως ο ένας από τους δύο επικεφαλής του κόμματος, ο Βάλτερ-Μπόργιανς, αναγνώρισε αυτή την πραγματικότητα χθες, Σάββατο, όταν αποδέχθηκε κάτι που άλλοτε θεωρούνταν κατάρα: ότι δίπλα στους Πράσινους, το κόμμα είναι ανοικτό να κυβερνήσει σε συνασπισμό με το κόμμα Η Αριστερά, τον κληρονόμο του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η Ευρώπη απροετοίμαστη σε ρωσικές επιθέσεις με drones

Σύμφωνα με μελέτη του IISS, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για ρωσικές επιθέσεις με drones, ενώ δυσκολεύονται να αποδώσουν με σαφήνεια την ευθύνη αυτών των επιθέσεων στο Κρεμλίνο.
Drone μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό οι γερμανικές αρχές για την πιθανότητα νέου περιστατικού με drone

Η Γερμανία ιδρύει ερευνητική εγκατάσταση για την ασφάλεια από drones μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Λειψίας. Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου στη Σαξωνία-Άνχαλτ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV
ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε γερμανική βάση

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν πάνω από στρατιωτική βάση στη δυτική Γερμανία, γνωστή για υπόγεια αποθήκη. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά από ενημέρωση του κέντρου ασφαλείας της εγκατάστασης.
Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρεσβεία: Προβοκάτσια το συμβάν με drone στη Γερμανία

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο χαρακτήρισε «στημένη προβοκάτσια» την καταγγελία για επίθεση drone σε γερμανικό αεροδρόμιο και εκφράζει ανησυχία για νέο κύμα αντιρωσικής υστερίας, ενώ οι γερμανικές αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρώσοι χάκερ πίσω από πλαστό βίντεο για παραίτηση Μερτς

Οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι η ομάδα χάκερ Storm-1516, που συνδέεται με τη ρωσική GRU, ευθύνεται για το παραποιημένο βίντεο παραίτησης του Μερτς και για ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Γερμανία συνελήφθη εκτελεστής της «Greek Mafia» - Δημοσιεύτηκαν στοιχεία δεύτερου

Συνελήφθη στη Γερμανία βασικός εκτελεστής της συμμορίας του «Έντικ», η οποία κατηγορείται για φόνοι, απόπειρα δολοφονίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Στη δημοσιότητα δόθηκαν στοιχεία για άλλο μέλος που αναζητείται.