Έτοιμος να παραιτηθεί φέρεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου Γάζι Ουάζνι, βασικός διαπραγματευτής ενός σχεδίου διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Όπως μετέδιδαν τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Al Jadeed, έχει ετοιμάσει την επιστολή παραίτησής του και την έφερε μαζί του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη, ενώ οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ η οργή αυξάνεται μετά την έκρηξη, με τους Λιβανέζους να καλούν για διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Αούν.
Την περασμένη εβδομάδα η έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού τουλάχιστον 2.000 τόνων νιτρικού αμμωνίου είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 158 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000 και κατέστρεψε μια λωρίδα της μεσογειακής πόλης, μια καταστροφή που ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, ξένες χώρες ζητούν διαφάνεια για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια, φοβούμενες να υπογράψουν επιταγές σε μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο λαός θεωρεί ότι είναι βαθιά διεφθαρμένη. Ορισμένοι ανησυχούν για την επιρροή του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν την πολιτικοποίηση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Λιβάνου.