ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: ΑΠΕ

Συνελήφθη ο μεγιστάνας των ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ, Τζίμι Λάι

Συνελήφθησαν επίσης και άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου των μέσων ενημέρωσης του. Η Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει την ανησυχία της για τη σύλληψη.

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι συνελήφθη σήμερα και έγιναν έρευνες των αρχών σε εγκαταστάσεις του ομίλου του εν ονόματι του νέου αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια της αυτόνομης αυτής περιοχής της Κίνας. 

Ο Λάι συνελήφθη στο σπίτι του, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Σάιμον, εκ των πιο στενών συνεργατών του, ενώ σημείωσε πως και άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου των μέσων ενημέρωσης του Λάι συνελήφθησαν επίσης.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε λόγο για επτά συλλήψεις προσώπων που βαρύνουν υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης με ξένες δυνάμεις και απάτη.

Ο νόμος, που εκλήφθηκε ως αντίδραση των κινεζικών αρχών στις πολύμηνες διαδηλώσεις του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας από το 2019, δίνει στις αρχές νέες εξουσίες να καταστέλλουν τέσσερις τύπους αδικημάτων εναντίον της κρατικής ασφάλειας: τις συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, την υποστήριξη της απόσχισης, την τρομοκρατία και την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Ο Τζίμι Λάι είναι ο ιδιοκτήτης του Next Media, του ομίλου στον οποίο ανήκει ιδίως η εφημερίδα Apple Daily και το περιοδικό Next, δύο τίτλοι που τάσσονται ανοικτά υπέρ της δημοκρατίας και επικρίνουν με σφοδρότητα το Πεκίνο.

Δημοσιογράφοι της Apple Daily μετέδωσαν απευθείας μέσω Facebook πλάνα από τις έρευνες της αστυνομίας. Σε ένα από τα βίντεο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Λο Ουάι-κουόνγκ απαιτεί από τους αστυνομικούς να του δείξουν το ένταλμα. «Πείτε στους συναδέλφους σας να μην αγγίξουν τίποτα προτού οι δικηγόροι μας να ελέγξουν το ένταλμα», ακούγεται να λέει ο Λο. Οι αστυνομικοί διέταξαν τους δημοσιογράφους να σηκωθούν και να μπουν στη σειρά για ελέγχους ταυτοτήτων, ενώ άλλοι έψαξαν την αίθουσα σύνταξης. 

Σημειώνεται πως τα κινεζικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν συχνά τον Λάι ως «προδότη» και υποκινητή του κινήματος αμφισβήτησης του 2019. Οι κατηγορίες περί αθέμιτης σύμπραξης με ξένη δύναμη εντάθηκαν πέρυσι, όταν ο Λάι είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καθώς και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Δύο εβδομάδες προτού επιβληθεί ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζίμι Λάι διαβεβαίωνε το Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του παραχώρησε πως ήταν «έτοιμος» να πάει στη φυλακή.

Η Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει την ανησυχία της

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του Λάι και άλλων βάσει του νέου νόμου για την ασφάλεια και κάλεσε τις αρχές να εξασφαλίσουν πως δεν θα γίνει κατάχρηση της νομοθεσίας.

Ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμά του: «Καλούμε τις αρχές να επανεξετάσουν αυτές τις περιπτώσεις ώστε να εξασφαλίσουν πως οι συλλήψεις δεν εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων που προστατεύονται από τον διεθνή νόμο περί ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον Θεμελιώδη Νόμο του Χονγκ Κονγκ.

Επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας προς τις αρχές να παρακολουθούν και να εξετάζουν τη λειτουργία του νόμου για την ασφάλεια και να τον τροποποιήσουν, αν είναι απαραίτητο, για να εξασφαλίσουν πως δεν θα γίνει κατάχρησή του για να περιορισθούν ανθρώπινα δικαιώματα που είναι εγγυημένα από το διεθνές δίκαιο και τον Θεμελιώδη Νόμο του Χονγκ Κονγκ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: Ποινές κάθειρξης 5-7 ετών σε ακτιβιστές υπέρ δημοκρατίας

Τρεις ακτιβιστές που οργάνωναν αγρυπνίες μνήμης για τα θύματα της Τιενανμέν καταδικάστηκαν σε 5-7 χρόνια φυλάκιση στο Χονγκ Κονγκ, σε μια δίκη που επικρίθηκε διεθνώς από κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντογκουάν μετατρέπεται σε κόμβο επιχειρηματικής καινοτομίας στην Κίνα

Η Ντογκουάν, άλλοτε γνωστή ως «παγκόσμιο εργοστάσιο» παιχνιδιών και ενδυμάτων, εξελίσσεται σήμερα σε κέντρο καινοτομίας, προσελκύοντας επιστήμονες και επιχειρηματίες από το Χονγκ Κονγκ στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Γκουανγκντόνγκ–Χονγκ Κονγκ–Μακάο.
Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάπτυξη 2,3% στον βιομηχανικό τομέα μόδας σε Κίνα-Χονγκ Κονγκ

Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ESG για τη βιομηχανία μόδας έφτασε τις 65,5 μονάδες, αυξημένος κατά 2,3% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: Καταδίκη δύο ακτιβιστών για μνήμη Τιενανμέν ως υποκίνηση

Ένοχοι κρίθηκαν δύο ακτιβιστές στη δίκη για «υποκίνηση εξέγερσης» στο Χονγκ Κονγκ, λόγω συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις μνήμης της Τιενανμέν. Οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα θύματα του 1989 απαγορεύονται από το 2020 με τον νόμο εθνικής ασφάλειας.
Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΕΠ Χονγκ Κονγκ: Άνοδος 4,3% το β' τρίμηνο 2026

Το ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε 4,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2026, χαμηλότερα από το 5,9% του πρώτου τριμήνου. Η αύξηση αποδίδεται στην άνοδο του εμπορίου και τη σταθερή εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.