ΓΔ: 2678.32 1.45% Τζίρος: 48.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:36
Μοριακή βιολογία εργαστήριο

Η βανιλίνη ως λύση για τη θεραπεία χρόνιων πληγών

Η βανιλίνη, με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες, αποτελεί υποσχόμενο συστατικό για σκευάσματα επούλωσης πληγών, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία.

Η βανιλίνη αναδεικνύεται ως ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό για σκευάσματα επούλωσης πληγών, χάρη στις έντονες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Νανομηχανικής του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Pharmaceutics».

Η βανιλίνη αποτελεί το κύριο συστατικό που εξάγεται από τους φυσικούς καρπούς της βανίλιας, ενώ μπορεί επίσης να παραχθεί συνθετικά από έλαιο γαρυφάλλου ή ρύζι. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων λόγω του γλυκού αρώματος και της χαρακτηριστικής γεύσης της. Ωστόσο, πέρα από τη χρήση της ως αρωματική ύλη, παρουσιάζει λειτουργικές ιδιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό νέων υλικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τις χημικές ιδιότητες της βανιλίνης με στόχο την αξιοποίησή της σε πιθανές βιοϊατρικές εφαρμογές. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η αμφίφιλη μοριακή δομή της βανιλίνης επιτρέπει την αλληλεπίδραση με δραστικές μορφές οξυγόνου, κυτταρικές μεμβράνες και πολυμερείς μήτρες. Αυτό δημιουργεί τη βάση για την ενσωμάτωσή της σε λειτουργικά σκευάσματα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Βιοϊατρικής Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Flinders και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Νανομηχανικής, Κρασίμιρ Βασίλεφ, σημειώνει ότι «καθώς η συνθετική μορφή της βανιλίνης είναι άφθονη και οικονομικά προσιτή, πιστεύουμε ότι οι συνθέσεις με βάση τη βανιλίνη θα μπορούσαν να προσφέρουν ασφαλείς και πολυλειτουργικές λύσεις για τη θεραπεία ελκών και για τη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων».

Επιπλέον, τονίζει ότι «με συντονισμένη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των κλινικών γιατρών και της βιομηχανίας, η βανιλίνη θα μπορούσε να εξελιχθεί από μία υποαξιοποιημένη βιοδραστική ουσία σε συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά σε νέες θεραπείες για την επούλωση πληγών και την αναγέννηση των ιστών».

Η συγκεκριμένη μελέτη εντάσσεται στη συνεχιζόμενη έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Flinders σχετικά με τρόφιμα και φυσικές ουσίες που μπορούν να αποκτήσουν νέες ιατρικές εφαρμογές. Τον Φεβρουάριο του 2026, η ίδια ομάδα δημοσίευσε μελέτη για το έλαιο μέντας, το οποίο προσφέρει προστασία από λοιμώξεις, φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, παραμένοντας συμβατό με τον ανθρώπινο ιστό και κατάλληλο για χρήση σε ιατρικά υλικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ