Επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα και, μετά από δύο ημέρες σημαντικών πιέσεων, η αγορά πήγε να βγάλει αντίδραση, αλλά στα υψηλά υπήρχαν πωλητές. Έτσι, κλείσαμε με οριακή άνοδο.
Οι λόγοι που μας επηρέασαν την περασμένη εβδομάδα μάς επηρεάζουν ακόμη.
Τράπεζες: Πιο ψηλά βάζει η UBS τον πήχη, καθώς βλέπει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περιμένει μία ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και επιτόκιο στο 2,75% τον Δεκέμβριο, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εκτιμά ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 2,5%, αντί για 2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Έτσι, αυξάνει κατά 2%-3% τα κέρδη ανά μετοχή και από 2% έως 6% τις τιμές-στόχους. Όλες οι τράπεζες που αναλύει από την Ελλάδα έχουν σύσταση αγοράς.
Αναφέρει πως η Optima έχει υψηλούς δείκτες αποτίμησης και πως εντοπίζει μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου στις μεγάλες τράπεζες. Η τελευταία έκλεισε, πάντως, σε νέο ιστορικό υψηλό.
Jumbo: Καλή παραμένει η εικόνα των πωλήσεων, με τον Σεπτέμβριο να κλείνει στο +8% και το εννεάμηνο στο +6%, ελαφρώς πάνω από τον στόχο της διοίκησης για αύξηση περίπου 5% στο σύνολο του 2026.
Η Ελλάδα συνεχίζει να τραβά το κάρο με +9% τον Σεπτέμβριο και +8% στο εννεάμηνο, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές παραμένουν Βουλγαρία και Κύπρος, με άνοδο 15% τον τελευταίο μήνα.
Αδύναμος κρίκος παραμένει η Ρουμανία, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3% τον Σεπτέμβριο και κατά 5% στο εννεάμηνο.
Η Citi, πάντως, εξακολουθεί να βλέπει τα καθαρά κέρδη του 2026 να αυξάνονται κατά περίπου 3%, πάνω από το guidance της διοίκησης για μεταβολή από -3% έως 0%.
Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, αυτή η καλύτερη εικόνα έχει ήδη περάσει στις προσδοκίες της αγοράς.
Και κάπως έτσι, παρά τις καλές πωλήσεις και τη συνολική αναμενόμενη απόδοση 12,6% μαζί με το μέρισμα, η σύσταση παραμένει Neutral με τιμή στόχο τα 26,30 ευρώ.
Allwyn: Έχασε ο Lula στη Βραζιλία, αλλά υπάρχει και δεύτερος γύρος. Ο Bolsonaro κέρδισε, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, οπότε όλα θα κριθούν στις 25 Οκτωβρίου.
Είναι θετική εξέλιξη και αποτυπώθηκε στο ταμπλό, γιατί είχε ασκήσει κριτική στην απόφαση του Lula να απαγορεύσει τον διαδικτυακό τζόγο.
Η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά, αλλά ακόμη νομίζουμε πως θα πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι.
Μεγάλος ο όγκος και χθες, και πάλι στο τέλος μπήκαν πολύ μεγάλες εντολές πώλησης και ροκάνισαν την άνοδο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν και οι αγορές ιδίων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Λογικά, οι τελευταίες θα γίνουν την τρέχουσα, καθώς είναι πολύ κοντά στα 150 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει.
Capital Maritime Finance: Όπως μαθαίνουμε, είναι όλα έτοιμα και σε περίπου 15-20 ημέρες θα τη δούμε στο ταμπλό του Χ.Α.
Ακούμε επίσης πως θα δούμε μεγάλα ονόματα γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών στο μετοχολόγιό της.
Θα είναι μία πανηγυρική εισαγωγή, αφού θα είναι η πρώτη ναυτιλιακή που θα εισαχθεί απευθείας στη Euronext Athens.
Euronext: Κατέθεσε τις απόψεις της για το Ecofin του Οκτωβρίου. Η Ευρώπη έθεσε στόχο τη δημιουργία βαθύτερων, πιο ενοποιημένων και πιο ανταγωνιστικών κεφαλαιαγορών.
Η Euronext υποστηρίζει πως απαιτείται ένα εποπτικό πλαίσιο που να αντανακλά την πραγματικότητα των ολοένα και πιο ενοποιημένων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σήμερα, αυτή η εναρμόνιση δεν υπάρχει. Ενώ οι τόποι διαπραγμάτευσης, οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι (CCP) και οι κεντρικοί αποθετητές τίτλων (CSD) λειτουργούν διασυνοριακά, η εποπτεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη σε εθνικό επίπεδο.
Αυτή η αναντιστοιχία δημιουργεί κατακερματισμό, αλληλεπικάλυψη και περιττά κόστη, ενώ περιορίζει την ικανότητα των εποπτικών αρχών να επιβλέπουν τις ολοένα και πιο διασυνδεδεμένες αγορές.
«Υποστηρίζουμε σθεναρά την εισαγωγή πραγματικής εποπτείας σε επίπεδο ΕΕ για σημαντικές και διασυνοριακές υποδομές αγοράς, παράλληλα με τη δημιουργία του πλαισίου του Πανευρωπαϊκού Διαχειριστή Αγοράς», λέει η Euronext.
Μικρομεσαία: Δυνατές απώλειες για πολλές μετοχές και, δυστυχώς, αντί να βλέπουμε κάποια βελτίωση, βλέπουμε χειροτέρευση.
Καθημερινά αυξάνονται οι μετοχές που γράφουν νέα χαμηλά.
Η Space ξεχώρισε, η οποία βέβαια είχε πιεστεί σημαντικά λόγω των αποτελεσμάτων.
Η Profile επίσης, για τους γνωστούς λόγους, ενισχύθηκε και έβγαλε και μία αντίδραση η ΕΥΑΘ, που όμως και αυτή το προηγούμενο διάστημα, και λόγω αποτελεσμάτων, είχε καταγράψει αξιόλογη υποχώρηση.
Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών.