ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ

Βραζιλία: Ντέρμπι αναμένεται στις προεδρικές Λούλα – Μπολσονάρου

Οι Λούλα ντα Σίλβα και Φλάβιο Μπολσονάρου ολοκλήρωσαν δυναμικά τις προεκλογικές τους εκστρατείες στη Βραζιλία, με μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πιθανόν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος εκλογών την Κυριακή.

Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες, εκφράζοντας και οι δύο βεβαιότητα για τη νίκη. Παρά την αισιοδοξία τους, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως πιθανότερο σενάριο τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Ο Λούλα πραγματοποίησε την τελευταία του προεκλογική εμφάνιση με μια μεγάλη πορεία στο Σάο Πάολο, συγκεντρώνοντας πλήθος υποστηρικτών. Αντίστοιχα, ο Μπολσονάρου περιόδευσε σε περιοχές της πολιτείας του Σάο Πάολο και αργότερα μίλησε σε συγκέντρωση στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Λούλα, η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με περίπου 150.000 άτομα να κατακλύζουν το μήκους δύο χιλιομέτρων τμήμα της οδού Αουγκούστα, ένα σημείο-σύμβολο για τις πολιτικές συγκεντρώσεις στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Από το όχημα της εκστρατείας του, ο Λούλα χαρακτήρισε τις εκλογές ως «μια επιλογή ανάμεσα στη δημοκρατία και τη βαρβαρότητα».

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Εργατών, Εντίνιο Σίλβα, τόνισε πως η μεγάλη συμμετοχή αντικατοπτρίζει αυξανόμενη δυναμική υπέρ του Λούλα. Όπως ανέφερε, «σε αντίθεση με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου είδαμε ένα κύμα υπέρ της δεξιάς στο τέλος, εδώ στη Βραζιλία βλέπουμε ένα κύμα υπέρ ημών».

Παράλληλα, ο Φλάβιο Μπολσονάρου κάλεσε τους υποστηρικτές του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, εκφράζοντας πεποίθηση για νίκη από τον πρώτο κιόλας γύρο. «Είμαι πεπεισμένος ότι όλα δείχνουν πως θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές από τον πρώτο γύρο», δήλωσε.

Ο Μπολσονάρου φωτογραφήθηκε κρατώντας πλακάτ με την εικόνα του πατέρα του, του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την καταδίκη του για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2022.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο Λούλα διατηρεί προβάδισμα με 45% έναντι 42% του Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο. Για τον δεύτερο γύρο της 25ης Οκτωβρίου, προβλέπεται οριακή επικράτηση του απερχόμενου προέδρου με 47% έναντι 46% του αντιπάλου του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαΐρ Μπολσονάρου σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Μπολσονάρου και Λούλα σε τηλεμαχία για ακρίβεια και διαφθορά στη Βραζιλία

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου και ο Λούλα ντα Σίλβα διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κόστος ζωής και αντάλλαξαν προσωπικές επιθέσεις στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, με τη μάχη να παραμένει αμφίρροπη.
Λούλα ντα Σίλβα χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στήριξη στον Λούλα και το Κόμμα Εργαζομένων Βραζιλίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Λούλα και το PT, υποστηρίζοντας τον αγώνα για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και κατά της φτώχειας στη Βραζιλία, απέναντι στην ακροδεξιά, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.
Λογότυπο της Meta
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: 24 ώρες στη Meta για ίση μεταχείριση υποψηφίων - Απειλή προστίμου

Οι αρχές της Βραζιλίας έδωσαν στη Meta 24 ώρες να αποδείξει ίση μεταχείριση των προεκλογικών εκστρατειών Λούλα και Μπολσονάρου. Διαφορετικά, απειλείται με πρόστιμο 1 εκατ. ρεάλ ημερησίως, λόγω καταγγελιών περί μεροληψίας.
Ζαΐρ Μπολσονάρου σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Οριακό προβάδισμα Μπολσονάρου από Λούλα σε νέα δημοσκόπηση

Ο Λούλα ντα Σίλβα μείωσε τη διαφορά από τον Φλάβιο Μπολσονάρου ενόψει του β' γύρου των εκλογών στη Βραζιλία, με 49% έναντι 51%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha. 6% θα ψηφίσουν λευκό και 2% παραμένουν αναποφάσιστοι.
Σημαία Βραζιλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βραζιλία μειώνει το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας από 44 σε 40 ώρες

Το Κοινοβούλιο της Βραζιλίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 44 σε 40 ώρες και την καθιέρωση δύο ημερών ανάπαυσης, σε κίνηση που στηρίζει ο πρόεδρος Λούλα πριν τον εκλογικό γύρο.