ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Χωρίς φρένο η πτώση της λίρας στην Τουρκία, φόβοι νέας κρίσης

Έσπασε σήμερα το σημαντικό όριο των 7 λιρών/δολάριο με την πτώση του νομίσματος να ξεπερνά και το 2%. Αίνιγμα η στάση της κεντρικής τράπεζας, ηχηρές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ.

Τον έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών της λίρας φαίνεται να χάνουν οι τουρκικές αρχές, που έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψουν την πτώση του εθνικού νομίσματος, καθώς σήμερα το δολάριο φαίνεται να «καλπάζει» ανεξέλεγκτο, ξεπερνώντας και το κρίσιμο όριο των 7 λιρών/δολάριο, με τις απώλειες της λίρας να κυμαίνονται γύρω στο 2%.

lira

Η κεντρική τράπεζα, σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες στήριζαν τη λίρα με πωλήσεις δεκάδων δισ. δολαρίων και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν εξαντληθεί, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπογραμμίζει χθες ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε σοκ και να συνιστά, εμμέσως πλην σαφώς, στις τουρκικές αρχές να σταματήσουν να προσπαθούν να στηρίξουν τεχνητά την ισοτιμία του νομίσματος.

Προς το παρόν, η στάση των τουρκικών αρχών παραμένει αίνιγμα, αλλά οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να έχει ληφθεί η απόφαση να αφεθεί το νόμισμα να διολισθήσει χαμηλότερα, ώστε να υποστηριχθεί σε μια πιο ρεαλιστική ισοτιμία.«Φαίνεται πως η κεντρική τράπεζα ίσως τελικά τα παρατάει και πιθανόν επιτρέπει στην συναλλαγματική ισοτιμία να βρεθεί σε ένα καλύτερο επίπεδο που θα μπορεί να υπερασπιστεί», σημείωσε ο Τιμ Ας της BlueBay Asset Management.

Σημειώνεται ότι χθες, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σημειώθηκε ένα αρκετά σοβαρό επεισόδιο στην αγορά λιρών του Λονδίνου, καθώς οι εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας έκλεισαν απότομα την παροχή λιρών σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα το επιτόκιο των swaps να εκτιναχθεί πάνω από το 1.000%, ενώ αρκετές τράπεζες δεν κατάφεραν καν να βρουν λίρες για να εκκαθαρίσουν συναλλαγές και απειλούνται με πρόστιμα από τις τουρκικές αρχές. Η πολιτική της μη παροχής λιρών σε ξένες τράπεζες έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τις τουρκικές τράπεζες ως ένα μέσο περιορισμού των πιέσεων στη λίρα.

Το ΔΝΤ απηύθυνε χθες μια αρκετά ηχηρή προειδοποίηση στις τουρκικές αρχές, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι βιώσιμη η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων με παράλληλη στήριξη της λίρας. Το Ταμείο σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, δηλαδή κινδυνεύει να  περιέλθει σε συναλλαγματική κρίση, καθώς, μεταξύ άλλων, καταγράφεται πολύ μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, στο τέλος του 2019 τα συναλλαγματικά αποθέματα επαρκούσαν κατά 85% για να καλύψουν τις εκτιμώμενες από το ΔΝΤ έκτακτες ανάγκες πληρωμών σε συνθήκες αναταραχής, αλλά το ποσοστό έπεσε απότομα τον Μάιο σε 67%.

Αντίστοιχα, η κάλυψη του εξωτερικού χρέους από τα διαθέσιμα έπεσε από το 64% στο 46%. Το Ταμείο συνιστά στην Τουρκία να προχωρήσει μεσοπρόθεσμα σε σημαντική συγκέντρωση συναλλαγματικών αποθεμάτων για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και να αντιπαρέλθει την εξάρτησή της από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 
ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά τις εκλογές

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέθεσε σχεδόν 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου έως τις προεδρικές εκλογές, οδηγώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.