ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:21
Σφύρα δικαστηρίου

ΗΠΑ: 60 χρόνια κάθειρξη σε Σύρο, πρώην διευθυντή φυλακής Δαμασκού

Ο πρώην διευθυντής φυλακής στη Δαμασκό, Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ, καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο των ΗΠΑ για βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, βάσει μαρτυριών πρώην κρατουμένων.

Σε κάθειρξη 60 ετών καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ο Σαμίρ Ουσμάν Αλσέιχ, πρώην διευθυντής της φυλακής Άντρα στη Δαμασκό, με κατηγορίες που αφορούν βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αλσέιχ διετέλεσε επικεφαλής της διαβόητης φυλακής κατά το διάστημα 2005-2008, επί καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αλσέιχ κρίθηκε ένοχος για «τη διάπραξη ωμοτήτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, περιλαμβανομένης της φίμωσης πολιτικών αντιπάλων», καθώς και για το ότι «διέταξε και συμμετείχε σε βασανιστήρια κρατουμένων».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, τρεις πρώην κρατούμενοι της φυλακής Άντρα κατέθεσαν και περιέγραψαν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι ίδιοι και άλλοι συγκρατούμενοί τους.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Α. Τάισεν Ντούβα, «η καταδικαστική απόφαση σε αυτή την υπόθεση αποτελεί φόρο τιμής στο θάρρος των θυμάτων».

Επιπλέον, ο Αλσέιχ καταδικάστηκε για «απάτη σχετικά με τη θεώρηση εισόδου» και «απόπειρα απάτης πολιτογράφησης». Ο 74χρονος άνδρας έφτασε στις ΗΠΑ το 2020 και το 2023 υπέβαλε αίτηση για αμερικανική υπηκοότητα. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2024 στο Λος Άντζελες, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε αποκρύψει το παρελθόν του από τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να λάβει άδεια παραμονής.

Ο Ντούβα υπογράμμισε ότι «οι δράστες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έρχονται στις ΗΠΑ δεν θα βρουν εδώ καταφύγιο. Θα τους εντοπίσουμε και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν για τα φρικτά εγκλήματά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν ζητείται θανατική ποινή για τον Νικ Ρέινερ, γιο του Ρομπ Ρέινερ

Οι εισαγγελικές αρχές του Λος Άντζελες αποφάσισαν να μην επιδιώξουν τη θανατική ποινή για τον Νικ Ρέινερ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία των γονιών του, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες άλλων μελών της οικογένειας.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Γκίλφοϊλ: Η αποφυλάκιση Μαζιώτη δικαιολογεί επαγρύπνηση για τη βία

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σχολίασε πως η αποφυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη θυμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης κατά της πολιτικής βίας, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις πρέπει να καταδικάζονται απόλυτα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνήγορος της Λίντσεϊ Κλάνσι ζητά χάρη από Τραμπ για εκείνη

Ο συνήγορος της Λίντσεϊ Κλάνσι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να της απονείμει χάρη, παρά το ότι η υπόθεση δικάζεται βάσει πολιτειακού νόμου, μετά την κακοδικία στη δίκη για τη δολοφονία των τριών παιδιών της.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λίον Μπλακ αρνείται κατάθεση στο Κογκρέσο για την υπόθεση Έπστιν

Ο Λίον Μπλακ, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος με σύνδεση στο σκάνδαλο Έπστιν, δεν παρέστη σε ακρόαση στο Κογκρέσο, κινδυνεύοντας με διώξεις. Είχε καταβάλει 158 εκατ. δολάρια στον Έπστιν, αρνούμενος γνώση εγκλημάτων.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο ζητά άρση κατηγοριών στις ΗΠΑ λόγω ασυλίας αρχηγού κράτους

Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει τις σε βάρος του κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, επικαλούμενος την ασυλία του ως πρώην αρχηγός κράτους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πέμπτη μέρα διαβουλεύσεων ενόρκων στη δίκη για τριπλή παιδοκτονία

Για πέμπτη μέρα συνεδριάζουν οι ένορκοι στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της, ενώ η υπόθεση έχει φέρει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της ψυχικής υγείας των μητέρων στις ΗΠΑ.