ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Η Ισλανδία κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή μετά από ανάρτηση Τραμπ

Η Ισλανδία κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή μετά από ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που απεικόνιζε χάρτη με το νησί και άλλες χώρες καλυμμένες από την αμερικανική σημαία, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ένταση προκάλεσε στην Ισλανδία η ανάρτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εικόνα που απεικονίζει το νησί και άλλες χώρες να καλύπτονται από την αμερικανική σημαία. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RUV, η κίνηση αυτή οδήγησε την ισλανδική κυβέρνηση να καλέσει τον αμερικανό πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ο χάρτης που ανήρτησε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social εμφάνιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική καλυμμένες από τη σημαία των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας όλα τα εδάφη ως «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Η ανάρτηση έγινε χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση από τον πρόεδρο Τραμπ, προκαλώντας αντιδράσεις. Η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Τόργκερντουρ Γκουναρσντότιρ, κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή Μπίλι Λονγκ, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο μήνα, για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της χώρας.

Όπως τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο RUV, «διατυπώθηκε ξεκάθαρα η θέση πως η ανάρτηση ήταν εντελώς ανάρμοστη». Ωστόσο, τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και οι πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη και το Ρέικιαβικ, καθώς και το αμερικανικό προξενείο στο Νούουκ, δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο, ενώ το ισλανδικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης δεν σχολίασε περαιτέρω.

Η επίμαχη ανάρτηση του Τραμπ ακολούθησε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ στη Γροιλανδία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αντιδράσεις από τη Δανία και τη Γροιλανδία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, σε δηλώσεις της στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau από το Νούουκ, υπογράμμισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης και του λαού της Γροιλανδίας παραμένει σταθερό.

«Η γροιλανδική κυβέρνηση και ο γροιλανδικός λαός έχουν πει ξανά και ξανά ότι δεν θέλουν να είναι Αμερικανοί», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ελπίζω πως κανένας δεν αμφιβάλλει γι' αυτό, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στον υπόλοιπο κόσμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προβλέπει σαρωτική νίκη Νετανιάχου στις εκλογές Ισραήλ

Ο Τραμπ προέβλεψε «σαρωτική νίκη» για τον Νετανιάχου στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, σε τηλεφωνική συνομιλία που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε με βίντεο, εκφράζοντας την υποστήριξή του.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.