ΓΔ: 2688.54 -0.11% Τζίρος: 160.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:35
Κινηματογραφικός προβολέας

Έφυγε από τη ζωή στα 77 του ο σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ στη Γαλλία

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ, γνωστός για τις ταινίες του γύρω από την τσιγγάνικη κουλτούρα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών στην Αρλ. Η οικογένειά του τον αποχαιρέτησε ευχαριστώντας τον για τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του.

Ο Γάλλος κινηματογραφιστής Τόνι Γκάτλιφ, γνωστός για την ανάδειξη της τσιγγάνικης κουλτούρας στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, απεβίωσε προχθές Τετάρτη σε ηλικία 77 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του. Ο δημιουργός με περισσότερες από 20 ταινίες στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων το εμβληματικό "Gadjo Dilo", άφησε την τελευταία του πνοή στην Αρλ της Καμάργκ, στη νοτιοανατολική Γαλλία, λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε ενώ εργαζόταν σε ιστορική παραγωγή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του, τονίζεται: «Η ομορφιά των ταινιών του, η γενναιοδωρία του, η χαρά του, η ποίησή του και η αγάπη του για τη μουσική θα μείνουν για πάντα μέσα μας». Η οικογένεια αποχαιρετά τον σκηνοθέτη με τη φράση "Latcho Drom", έκφραση που σημαίνει «Καλό δρόμο» στη γλώσσα των τσιγγάνων.

"Latcho Drom" είναι επίσης ο τίτλος μίας από τις συνολικά 25 ταινίες του Τόνι Γκάτλιφ από το 1975. Κάποιες από αυτές, όπως το "Gadjo Dilo" (1997) και το "Exils" (2004, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών), έχουν κατακτήσει θέση στην ιστορία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Η τελευταία του ταινία, "Ange", κυκλοφόρησε το 2025.

Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από βαθύ κοινωνικό προβληματισμό και έντονη μουσικότητα. Ξεχωρίζουν για τη χρήση ιδιαίτερων μουσικών ειδών, όπως το φλαμένκο στο "Vengo" (2000), τη μουσική των τσιγγάνων στο "Les Princes" (1983) και το ρεμπέτικο στο "Djam" ("Μποέμικη ψυχή", 2017).

Η καλλιτεχνική παρακαταθήκη και η επίδραση του Τόνι Γκάτλιφ

Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Κατρίν Πεγκάρ, σε ανάρτηση στο X, σημείωσε: «Στον Τόνι Γκάτλιφ άρεσαν δρόμοι που περπατιούνται, σύνορα που απαλείφονται, ζωές που βλέπουμε πολύ λίγο. Κινηματογραφούσε τη μουσική, την κίνηση, την εξορία και την ελευθερία με μία ενέργεια που ήταν μόνο δική του».

Το "Gadjo Dilo", η πιο γνωστή του ταινία, αποτελεί ύμνο στην τσιγγάνικη μουσική, την οποία ο ίδιος ο σκηνοθέτης περιγράφει ως «μια μουσική που κραυγάζει τον φόβο και τον πόνο ενός λαού». Το έργο ακολουθεί την αναζήτηση ενός νεαρού Γάλλου, τον οποίο υποδύεται ο Ρομέν Ντουρίς, στα ίχνη μιας τραγουδίστριας σε καταυλισμό τσιγγάνων στη Ρουμανία.

Ο Τόνι Γκάτλιφ γεννήθηκε ως Μισέλ Νταχαμανί, με πατέρα από την Καβυλία και μητέρα τσιγγάνικης καταγωγής, στις 10 Σεπτεμβρίου 1948. Μετά την αναχώρησή του από την Αλγερία, ήρθε αντιμέτωπος με τη βία και την περιπλάνηση.

Στα 12 του χρόνια, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του για να μην απελαθεί στην Αλγερία, επιλέγοντας το επώνυμο ενός χώρου πρασίνου του Αλγερίου, του πάρκου Γκάτλιφ.

Μετά από παραμονή σε αναμορφωτήριο, στάλθηκε στην Καμάργκ με δικαστική απόφαση. Τρία χρόνια αργότερα, ήρθε σε επαφή με το θέατρο και γνώρισε τον ελβετικής καταγωγής ηθοποιό Μισέλ Σιμόν, σημαντική μορφή του γαλλικού σινεμά της δεκαετίας του 1930.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο AFP το 2021, είχε αναφέρει: «Ημουν σε μάχη με τη μοίρα μου, με τον εαυτό μου», προσθέτοντας πως η Καμάργκ «ήταν ένα από τα πράγματα που με έσωσαν».

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Προηγουμένως ήμουν βίαιος, δεν έπρεπε να με αγγίζει κανείς, ήμουν ένα κακό αγόρι (...) δεν άκουγα κανέναν, για μένα οι μεγάλοι, όλοι οι άνθρωποι, ήταν εχθροί». Η παραμονή του στην Καμάργκ άλλαξε τη στάση του απέναντι στους ανθρώπους.

Η Καμάργκ, περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Ροδανό και τη Μεσόγειο, αποτελεί τόπο με βαθιές ρίζες στην τσιγγάνικη παράδοση. Κάθε χρόνο, χιλιάδες τσιγγάνοι συγκεντρώνονται εκεί για να τιμήσουν την Αγία Σάρα, σε μια γιορτή πίστης, μουσικής και παραδόσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, συγχαίροντάς τον για την «Οδύσσεια» και ευχαριστώντας τον για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τα γυρίσματα που έγιναν στην Ελλάδα.
Βραβείο Όσκαρ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 81 της η βραβευμένη με Όσκαρ Ιρλανδή ηθοποιός Μπρέντα Φρίκερ

Η Μπρέντα Φρίκερ, η πρώτη Ιρλανδή που τιμήθηκε με Όσκαρ για τον ρόλο της στο "My Left Foot", πέθανε στα 81 της έπειτα από ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης της. Ήταν σημαντική μορφή του ιρλανδικού και διεθνούς σινεμά.
Κενή κορνίζα μουσείου
ΔΙΕΘΝΗ

Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ: Κλοπή κοσμημάτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ

Διάρρηξη σημειώθηκε την Κυριακή στο Μουσείο Ρενέ Λαλίκ στη Γαλλία, με λεία κοσμήματα αξίας έως 4 εκατ. ευρώ. Το μουσείο παραμένει προσωρινά κλειστό για λόγους ασφαλείας, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αλεχάντρο Ινιάριτου μέλος της Εθνικής Ακαδημίας του Μεξικού

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αλεχάντρο Ινιάριτου έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης που εντάσσεται στο Colegio Nacional του Μεξικού, μια ακαδημία που φιλοξενεί κορυφαίους διανοούμενους, συγγραφείς και νομπελίστες από το 1943.
Λούβρο Πυραμίδα Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η Υπουργός Πολιτισμού τονίζει τη στήριξή της στην ελευθερία τέχνης

Η υπουργός Πολιτισμού Γαλλίας, Κατρίν Πεγκάρ, επανέλαβε τη δέσμευσή της στην ελευθερία της δημιουργίας και την προστασία των καλλιτεχνών, μετά την καταδίκη του συγγραφέα Καμέλ Νταούντ στην Αλγερία για το μυθιστόρημά του "Houris".