ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Britain
Shutterstock

Telegraph: Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν αναμένει συμφωνία με την ΕΕ

Όλο και πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας να διέπονται, αφού ολοκληρωθεί η περίοδος μετάβασης, από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Υπουργοί της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας θεωρούν πλέον ότι δεν θα κλειστεί συμφωνία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, καθώς απομένουν μόλις μερικές ημέρες προτού παρέλθει η προθεσμία που είχε ορίσει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Η υπόθεση εργασίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι δεν θα συναφθεί συμφωνία, αν και παραμένει πιθανό να κλειστεί μια πολύ «βασική» συμφωνία εάν η ΕΕ δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις το φθινόπωρο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον.

Το Λονδίνο προεξοφλεί πως οι εμπορικές σχέσεις του ΗΒ με την Ευρώπη θα διέπονται αφού εκπνεύσει η περίοδος μετάβασης από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εξηγείται στο δημοσίευμα. Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου.

Οι διμερείς σχέσεις ορίζονται το τρέχον διάστημα με βάση τη διευθέτηση για την περίοδο μετάβασης, που προέβλεπε την παραμονή σε ισχύ σε αδρές γραμμές του status quo ante προκειμένου τα δύο μέρη να μπορέσουν να διαπραγματευθούν νέους κανόνες.

Όμως το αδιέξοδο στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών παραμένει, σε ζητήματα όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας, ο μηχανισμός ελέγχου της πιθανής συμφωνίας, το εάν το ΗΒ θα υπόκειται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και οι εγγυήσεις για τους ισότιμους όρους του ανταγωνισμού, κατά το δημοσίευμα.

Το Λονδίνο επιδιώκει τη σύναψη συμφωνιών για το εμπόριο με χώρες εκτός ΕΕ και διαμηνύει πως δεν εννοεί να διατηρήσει σε ισχύ τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ή να συμμορφώνεται προς αυτούς οπωσδήποτε.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συνεχίσει να διεξάγει με εποικοδομητικό τρόπο συνομιλίες με την ΕΕ για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, ωστόσο συμπλήρωσε πως το ΗΒ δεν είναι διατεθειμένο να απεμπολήσει κυριαρχικά του δικαιώματα ως ανεξάρτητο κράτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί καθώς διαπιστώνουν τις επιπτώσεις του Brexit

O αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ' ό,τι το 2019, με μεγάλο μέρος των Βρετανών που είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης να έχουν πλέον μετανιώσει.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.