ΓΔ: 1430.9 -2.95% Τζίρος: 118.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο shutterstock

Σε ποιους θα μεταδώσει τον ιό η οικονομία των ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν τελική η κρίση της πανδημίας και η κοινωνική αναταραχή φέρουν μεγάλη ύφεση οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως η σημερινή, αρκεί να βουλιάξει ένας για να τραβήξει στο βυθό μαζί του και όλους τους υπόλοιπους. Με έντονο προβληματισμό κοιτάζουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, τις ΗΠΑ, να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μη μπορώντας να ελέγξει τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας εντός των συνόρων της. 

Όπως επισημαίνει το Reuters σε ανάλυσή του, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, το 2008 μια αχτίδα αισιοδοξίας εμφανίσθηκε και πάλι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να τραβήξουν τον κόσμο «ξανά στη ζωή» καθώς τα επιπλέον μετρητά από τις φορολογικές περικοπές και οι κυβερνητικές δαπάνες ενίσχυαν την εγχώρια αγορά.

Αλλά αν τότε ήταν οι πολιτικές των ΗΠΑ που τράβηξαν τον υπόλοιπο κόσμο προς τα πάνω, από τότε και έως και σήμερα οι πολιτικές των ΗΠΑ απειλούν να τραβήξουν τον κόσμο προς τα κάτω, καθώς η προβληματική αντίδραση της χώρας στην πανδημία κορονοϊού αναδύεται ως ο κύριος κίνδυνος για οποιαδήποτε παγκόσμια ανάκαμψη.

Αξιωματούχοι από το Μεξικό έως την Ιαπωνία βρίσκονται ήδη σε επαγρύπνηση αναμένοντας τις εξελίξεις. Οι εξαγωγές έχουν χτυπηθεί στη Γερμανία, και ο Καναδάς κοιτάζει επιφυλακτικά γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε χτύπημα στις ΗΠΑ αναμφίβολα θα επεκταθεί και αλλού.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν δύσκολοι μήνες και χρόνια και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 εξακολουθεί να αυξάνεται», δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια ανάλυση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ανέφερε ακόμη ότι η «κοινωνική αναταραχή» λόγω της αυξανόμενης φτώχειας είναι ένας από τους βασικότερους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.

«Ο κίνδυνος μπροστά μας είναι ότι ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σημαντική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου και σημαντικές οικονομικές δυσκολίες για αρκετά χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τη ζήτηση και να επιδεινώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για ανάπτυξη».

Ήταν μια κλινική περιγραφή ενός ζοφερού συνόλου γεγονότων: Μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για περίπου 3 τρισ. δολάρια για να στηρίξει την οικονομία μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του ιού τον Απρίλιο και τον Μάιο, η Covid -19 συνεχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Περισσότεροι από 3,6 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 140.000 έχουν πεθάνει. Η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων έχει τριπλασιαστεί σε πάνω από 70.000 από τα μέσα Μαΐου, και ο ημερήσιος μέσος όρος των θανάτων, μετά από σταθερή πτώση από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Εν τω μεταξύ, η χώρα έχει διασπαστεί για θέματα όπως η μάσκα που σε άλλα μέρη του κόσμου υιοθετήθηκαν εύκολα ως απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Με ορισμένες πολιτείες όπως το Τέξας και η Καλιφόρνια να επιβάλλουν επιπλέον περιορισμούς, η χώρα ήδη μετράει απώλειες 13,3 εκατ. θέσεων εργασίας από τον Φεβρουάριο.

Μία παγκόσμια απογοήτευση

Για άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, αυτό είναι ένα βάρος που προστίθεται στον αγώνα τους κατά του ιού και στις οικονομικές επιπτώσεις του.

Η οικονομία των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν και πολλά από αυτά σχετίζονται με τις υπηρεσίες και μεγάλο μέρος του άμεσου αντίκτυπου του ιού συνδέεται με αγορές όπως εκείνη της εστίασης που δεν επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια οικονομία, οι συνδέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Μια χαμένη δουλειά οδηγεί σε χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες που οδηγούν σε λιγότερες εισαγωγές. Οι αδύναμες επιχειρηματικές συνθήκες οδηγούν σε λιγότερες επενδύσεις στον εξοπλισμό ή τις προμήθειες που παράγονται συχνά αλλού.

Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση έως τον Μάιο μειώθηκαν περισσότερο από 13%, ή περίπου σε 176 δισ. δολάρια. Στη Γερμανία, όπου τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας θεωρούνται από τα πιο αποτελεσματικά, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση 36% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Οι αναλυτές βλέπουν λίγες προοπτικές βελτίωσης, με τις ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έως τον Ιούνιο να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 24% από την περασμένη χρονιά. «Αυτό είναι πραγματικά μια απογοήτευση», δήλωσε ο Gabriel Felbermayr, πρόεδρος του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. Όπως είπε αυτή η έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί.

Στην Ιαπωνία, η ταχύτητα της ανάκαμψης φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την επιτυχία ή αποτυχία των ΗΠΑ στον περιορισμό του ιού. «Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει πραγματικά εάν η εξάπλωση του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματήσει και οι εξαγωγές που συνδέονται με τις ΗΠΑ από διάφορες ασιατικές χώρες δεν αυξηθούν», δήλωσε ο Hideo Kumano, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας που είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute.

Γενική απαισιοδοξία

Το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί φέτος κατά 6,6%. Η Τράπεζα του Καναδά είναι πιο απαισιόδοξη, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί 8,1% σε ετήσια βάση. Μία ακόμα μείωση του ΑΕΠ της Αμερικής θα χτυπήσει άμεσα τον Καναδά, με τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της χώρας να κατευθύνονται στις ΗΠΑ. Στα νότια σύνορα, το Μεξικό δημοσιεύει επίσης ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων, αλλά ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador έχει προσπαθήσει να αποφύγει την κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραθέτοντας τα χειρότερα νούμερα των ΗΠΑ.

Ο Λόπεζ Ομπραντόρ πραγματοποίησε μια επικίνδυνη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα τον Ιούλιο, αποκαλώντας το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον θέμα οικονομικής ανάγκης, καθώς το Μεξικό προσπαθεί να αναζωογονήσει μια οικονομία που θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% ή περισσότερο φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού ελπίζει ότι η νέα εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA), η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, θα ωθήσει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, αλλά η απαισιοδοξία για τις προοπτικές αυξάνεται. «Τη στιγμή που οι άνθρωποι στις ΗΠΑ χάνουν δουλειές ή εισόδημα, η συμφωνία θα έχει μειωμένο βάρος ... και θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Elizabeth Crofoot, ανώτερη οικονομολόγος στο Conference Board.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο «βλέπει» το FBI

Μετά από άρθρο της Wall Street Journal, ο διευθυντής τους FBI Κ. Ρέι εκτιμά πως η πανδημία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε περιστατικό σε εργαστήριο στην πόλη Ουχάν και κατηγορεί την Κίνα πως εμποδίζει την έρευνα που διεξάγεται.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Πεκίνου για τις κατηγορίες ότι η πανδημία ξεκίνησε από την Κίνα

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα αμερικανικά εργαστήρια, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας κατά της βιοτρομοκρατίας.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υγειονομικός περιορισμός ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει στην απόταξη περίπου 8.000 ανθρώπων, 3.717 Πεζοναυτών, 1.816 μελών του στρατού ξηράς και 2.064 του ναυτικού.