ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας

Διαβουλεύσεις Κιέβου-Ουάσινγκτον στην Ελβετία για τερματισμό του πολέμου

Το Κίεβο ξεκινά διαβουλεύσεις στην Ελβετία με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ουμέροφ, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της αμερικανικής συμμετοχής.

Διαβουλεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ελβετία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας της Ουκρανίας.

Όπως γνωστοποίησε ο Ρουστέμ Ουμέροφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram, ξεκινούν συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, με αντικείμενο τις πιθανές παραμέτρους μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Ουμέροφ επισήμανε ότι η ουκρανική πλευρά εκτιμά τη συμμετοχή των ΗΠΑ και την ετοιμότητά τους για ουσιαστικό διάλογο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο αξιωματούχος αναθεώρησε την αρχική του ανάρτηση, αφαιρώντας αναφορά στη συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Σε επόμενη ανάρτηση στο Facebook, ο Ουμέροφ ανέφερε ότι η Ουκρανία συμμετέχει στη διαδικασία με σαφή κατανόηση των συμφερόντων της. Χαρακτήρισε τη συνάντηση ως νέο βήμα σε έναν διάλογο που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες, με στόχο την εναρμόνιση του οράματος για τα επόμενα στάδια.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που καθορίζει τη σύνθεση της αποστολής που θα λάβει μέρος στη διαπραγματευτική διαδικασία με τις ΗΠΑ, άλλους διεθνείς εταίρους και εκπροσώπους της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το διάταγμα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο επικεφαλής της προεδρίας Αντρίι Γερμάκ, ενώ θα συμμετέχουν ο Ουμέροφ, οι αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, καθώς και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, συγκροτώντας μια κυρίως στρατιωτική αποστολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Επίθεση με drones για διατάραξη εκλογών, λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Μόσχας κατηγόρησε την Ουκρανία για «άνευ προηγουμένου» επίθεση με πάνω από 1.600 drones στη Ρωσία, τονίζοντας πως στόχος ήταν η διατάραξη των εκλογών. Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τα περισσότερα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στη Ρωσία και πώληση αντιαεροπορικών στην Ουκρανία

Ο Τραμπ υπέγραψε νέο νόμο που προβλέπει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, στοχεύοντας στον ενεργειακό τομέα. Ο νόμος φέρει το όνομα του εκλιπόντος γερουσιαστή Γκράχαμ, με την υποστήριξη του Ζελένσκι.
Μαχητικό αεροσκάφος F-15
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Προληπτικές επιχειρήσεις της Αεροπορίας λόγω Ουκρανίας

Η Πολωνία κινητοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της για προληπτικές επιχειρήσεις, λόγω των ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία. Ενισχύονται αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για μεγαλύτερη προστασία του εναέριου χώρου.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Τέλος συναγερμού μετά τα πλήγματα Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία

Σειρήνες ήχησαν στην ανατολική Πολωνία λόγω ρωσικών επιθέσεων κοντά στα σύνορα με Ουκρανία. Για προληπτικούς λόγους ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία δύο αεροδρομίων, χωρίς παραβίαση εναέριου χώρου, σύμφωνα με αρχές.
Πολωνικό F-16
ΔΙΕΘΝΗ

Μαχητικά Πολωνίας σηκώθηκαν λόγω ρωσικών drones στην Ουκρανία

Η Πολωνία απογείωσε στρατιωτικά αεροπλάνα λόγω ρωσικών χτυπημάτων με drones στην Ουκρανία και εξέδωσε αεροπορικό συναγερμό σε ανατολικές περιοχές. Τα αεροδρόμια Λούμπλιν και Ρζεσζόφ ανέστειλαν τις πτήσεις προσωρινά.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία-Πολωνία: Ρωσικά drones με οπλισμό εντοπίστηκαν σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρόεδρο, το drone που κατέρριψε ιταλικό μαχητικό του ΝΑΤΟ ήταν ρωσικού τύπου, πιθανόν κατευθυνόταν προς την Ουκρανία και εκτράπηκε λόγω ουκρανικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.