ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:26:41 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Μισέλ: Δύσκολες διαπραγματεύσεις - Απαιτείται πολιτική βούληση

Την ελπίδα της για μια συμφωνία εξέφρασε και η Μέρκελ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες. Επιφυλακτικός προσήλθε και ο Εμάνουελ Μακρόν.

Την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως απαιτείται πολιτική βούληση. 

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία», τόνισε ο κ. Μισέλ.

«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν», επεσήμανε.

Την ελπίδα της για μια συμφωνία εξέφρασε προσερχόμενη και η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και οι διαφορές παραμένουν μεγάλες. Επεσήμανε ότι Γερμανία και Γαλλία θα συνεργαστούν για τη στήριξη της πρότασης της Επιτροπής. 

Εξάλλου, επιφυλακτικός προσήλθε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, σημειώνοντας πως Βερολίνο και Παρίσι έχουν καταλήξει σε κοινή στάση. 

«Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Από την πλευρά του ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, σημείωσε ότι απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση σε υγειονομικές κρίσεις.

Παράλληλα, την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισγιάνις Καρίνς.

«Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε. 

Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ».

Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε μη αισιόδοξος. «Δεν είμαι αισιόδοξος, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς». 

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής, με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε και οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθούν τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και το Brexit.

Ωστόσο αμφίβολη εκτιμάται η ολοκλήρωσή της το Σάββατο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πάντα στις ΗΠΑ για την ασφάλεια

«Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη για να στηρίξει και προωθήσει τα συμφέροντα των Αμερικάνων. Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε το συμφέρον των Ευρωπαίων», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕΣ: Με βραδύ ρυθμό εισρέουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Όλες σχεδόν οι χώρες καθυστέρησαν να υποβάλουν τα αιτήματα πληρωμής τους στην Επιτροπή και οι αιτίες ήταν συνήθως ο πληθωρισμός ή οι ελλείψεις εφοδιασμού, η αβεβαιότητα ως προς τους περιβαλλοντικούς κανόνες και η ανεπαρκής διοικητική ικανότητα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.