ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία

Πέτρο: Ο ντε λα Εσπριέγια ακολουθεί οδηγίες από τις ΗΠΑ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, κατηγόρησε τον εκλεγμένο διάδοχό του, Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια, ότι ακολουθεί εντολές των ΗΠΑ. Οι σχέσεις Κολομβίας-ΗΠΑ έχουν ενταθεί μετά την επανεκλογή Τραμπ.

Κολομβία και ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, κατηγόρησε τον εκλεγμένο πρόεδρο Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια ότι «υπακούει» στις εντολές της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή έγινε δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη παράδοση της εξουσίας.

Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της χώρας, πρόκειται να παραδώσει την προεδρία στις 7 Αυγούστου στον Αμπελάρδο ντε λα Εσπριέγια. Ο τελευταίος, δικηγόρος και επιχειρηματίας με ακροδεξιές θέσεις, είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραδοσιακά χαρακτηρίζονταν από στενή συνεργασία, έχουν επιδεινωθεί μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επανειλημμένα συγκρουστεί με τον κολομβιανό ομόλογό του, οδηγώντας σε πρωτοφανείς εντάσεις.

Ο Γουστάβο Πέτρο, που δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών και θεωρεί νικητή τον αριστερό γερουσιαστή Ιβάν Σεπέδα, επέκρινε έντονα την «παρέμβαση» του Τραμπ στις πολιτικές εξελίξεις της Κολομβίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λατινική Αμερική υδρόγειος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Βοήθεια 15,5 εκατ. δολάρια στην Κολομβία μετά τον σεισμό

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια 15,5 εκατ. δολαρίων στην Κολομβία μετά τον φονικό σεισμό, για σκηνές, τρόφιμα και αποτίμηση ζημιών. Τη στήριξή τους εξέφρασαν και προς τον νέο πρόεδρο Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 1 δισ. δολάρια στη νέα κυβέρνηση της Κολομβίας από Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1 δισ. δολάρια στην Κολομβία για θέματα ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανήμερα της ορκωμοσίας του προέδρου Ντε λα Εσπριέγια. Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται σκληρή στάση κατά ανταρτών και καρτέλ.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ο Πέτρο φοβάται εμφύλιο μόλις αναλάβει ο διάδοχός του

Ο Γουστάβο Πέτρο, απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας, εξέφρασε φόβους για εμφύλιο μετά τη νίκη του δεξιού Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, καταγγέλλοντας εκλογική απάτη και θεσμική κρίση, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις.
Πλατεία Μπολίβαρ, Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με Κούβα και Νικαράγουα

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με Κούβα και Νικαράγουα, ενώ θα κλείσει 15 προξενεία και 14 πρεσβείες μόλις αναλάβει καθήκοντα.
Αμαζόνιος από αέρος
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με Κούβα και Νικαράγουα από νέο πρόεδρο

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ανακοίνωσε πως μόλις αναλάβει καθήκοντα στις 7 Αυγούστου θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με Κούβα και Νικαράγουα, ενώ θα κλείσει 15 προξενεία και 14 πρεσβείες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Διευρύνονται οι συμμαχίες του Ντ. Τραμπ στη Λατινική Αμερική

Η νίκη του Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια στην Κολομβία θεωρείται νέα επιτυχία της πολιτικής Τραμπ στη Λατινική Αμερική, όπου πολλές χώρες έχουν στραφεί δεξιά μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.