ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Κίνα: Αμερικανός σεισμολόγος κρατείται πάνω από 20 μήνες

Αμερικανός σεισμολόγος κρατείται σχεδόν δύο χρόνια στην Κίνα για κατασκοπεία, ενώ η οικογένειά του καταγγέλλει πως οι προσπάθειες για απελευθέρωσή του, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Τραμπ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει.

Ένας Αμερικανός σεισμολόγος κρατείται σχεδόν δύο χρόνια στην Κίνα με την κατηγορία της κατασκοπείας, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του, επιχειρώντας να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για την απελευθέρωσή του. Οι προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει την αποφυλάκισή του δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει.

Ο Γιουλίν Τσεν, του οποίου το έργο για τον εντοπισμό υπογείων πυρηνικών δοκιμών χρηματοδοτήθηκε από την Ουάσιγκτον, είναι ο μοναδικός Αμερικανός πολίτης που έχει αναγνωριστεί επισήμως από την κυβέρνησή του ως «άδικα κρατούμενος» στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού Global Reach, που εκπροσωπεί την οικογένειά του.

Η οργάνωση ανέφερε ότι η υπόθεση του Τσεν συζητήθηκε στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τον Μάιο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του την αποφυλάκιση του επιστήμονα, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2024.

«Η οικογένεια του Τσεν παίρνει τον λόγο για πρώτη φορά, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δεν αντέδρασε μετά το αίτημα απελευθέρωσης από τον πρόεδρο Τραμπ», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Εάν η υπόθεση δεν διευθετηθεί σύντομα, «το θέμα θα βρεθεί σίγουρα στην ατζέντα της συνάντησης του Σι με τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Έρικ Λέμπσον από τη Global Reach, διευκρινίζοντας ότι ο Κινέζος ηγέτης έχει προσκληθεί στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο.

Η σύζυγος του Τσεν, Γιουφάνγκ Ρονγκ, ανέφερε πως δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον σύζυγό της για περισσότερες από 600 ημέρες. Τόνισε επίσης ότι δεν είχε ποτέ πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «το να υπονοείται εμπλοκή του σε κατασκοπεία είναι απολύτως ψευδές και αντίθετο με τον δημόσιο και συνεργατικό χαρακτήρα του έργου του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε πως στη χώρα δεν υπάρχει «καμία υποτιθέμενη άδικη κράτηση».

Το έργο του Γιουλίν Τσεν, που χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό και το υπουργείο Εξωτερικών, επικεντρωνόταν στον εντοπισμό υπογείων πυρηνικών δοκιμών, κυρίως στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Global Reach ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η σύλληψη του Τσεν ενδέχεται να συνδέεται με κινεζικές πυρηνικές δοκιμές που παραβίασαν διεθνή συνθήκη. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αναγνώρισε επισήμως τον Τσεν ως «άδικα κρατούμενο» στις 19 Μαρτίου 2026. Η οικογένεια είχε τότε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσει την υπόθεση, προκειμένου να διευκολύνει τις διπλωματικές προσπάθειες, έως σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εντολή για περιορισμό στα προτεινόμενα παιδικά εμβόλια στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα περιορίζοντας τα παιδικά εμβόλια σε 11 και ζητώντας διάσπαση του MMR σε τρεις δόσεις. Ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά έναντι προλήψιμων ασθενειών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζητά αποζημιώσεις από το Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν αποζημιώσεις από το Ιράν για όσους έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά σε επιθέσεις, τονίζοντας πως και οι οικογένειες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια δικαιούνται αποζημιώσεις.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη προς Τραμπ: Οι Ιρανοί είναι δεξιοτέχνες στο σκάκι

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας χαρακτήρισε σήμερα τους Ιρανούς «επαγγελματίες σκακιστές», απαντώντας στον Τραμπ που συνέκρινε τον πόλεμο με σκάκι. Σε συνέντευξη Τύπου τόνισε την ικανότητα των Ιρανών στις διαπραγματεύσεις.