ΓΔ: 2706.52 0.18% Τζίρος: 189.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:36
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Τραμπ: Προστατέψτε την ελευθερία από την κομμουνιστική απειλή των Δημοκρατικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο όρος Ράσμορ, κάλεσε τους Αμερικανούς να προστατεύσουν τις ελευθερίες που οραματίστηκαν οι ιδρυτές των ΗΠΑ από την «κομμουνιστική απειλή» των προοδευτικών Δημοκρατικών, εξυμνώντας τους προέδρους του μνημείου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς να προστατεύσουν τις ελευθερίες που οραματίστηκαν οι ιδρυτές πατέρες των ΗΠΑ πριν από 250 χρόνια, από την «κομμουνιστική απειλή» των προοδευτικών Δημοκρατικών, όπως τη χαρακτήρισε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το όρος Ράσμορ.

Σε μια πατριωτική ομιλία, ο Τραμπ παρουσίασε το αμερικανικό «θαύμα» και εξήρε το έργο των τεσσάρων προκατόχων του, τα πρόσωπα των οποίων είναι χαραγμένα στο μνημείο: του Τζορτζ Ουάσινγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Αβραάμ Λίνκολν και του Θίοντορ Ρούζβελτ.

«Στεκόμαστε κάτω από το μνημείο αυτών των ηρώων… και δεσμευόμαστε ξανά να είμαστε ένα έθνος τόσο μεγάλο, τολμηρό, ευγενές και σπουδαίο όσο αυτοί οι Αμερικανοί γίγαντες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η αμερικανική μας ταυτότητα είναι αντιμέτωπη με μια νέα επίθεση».

Ο Τραμπ προειδοποίησε για μια «αναβίωση της κομμουνιστικής απειλής» στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αποδίδοντάς την μεταξύ άλλων σε «νεοφερμένους» που ασπάζονται ιδέες αντίθετες με τον αμερικανικό τρόπο ζωής. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί αυτό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στους «νεοφερμένους», συνέδεσε την αντικομμουνιστική του ρητορική με την αντιμεταναστευτική πολιτική του, ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής του εκστρατείας, σημειώνοντας ότι όσοι δεν σέβονται τις αξίες των ΗΠΑ «θα πρέπει να διωχθούν».

«Οι πολίτες των ΗΠΑ θα νικήσουν γρήγορα τον κομμουνισμό (…) Θα τους διώξουμε γρήγορα και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τη χώρα μας μεγαλύτερη και καλύτερη. Η Αμερική δεν θα γίνει ποτέ κομμουνιστική χώρα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πολιτικές προεκτάσεις και εκλογικές ανησυχίες

Η ρητορική αυτή εντείνεται όσο πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να ανησυχούν ότι η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου μπορεί να τους κοστίσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. «Μπορούμε να χάσουμε τις ενδιάμεσες εκλογές μόνο αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τις χάσουμε», σχολίασε ο Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, προοδευτικοί υποψήφιοι σημειώνουν επιτυχίες στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών σε Νέα Υόρκη, Κολοράντο, Κεντάκι, Νιου Τζέρσεϊ, Οχάιο, Πενσιλβάνια και Τέξας, γεγονός που ενισχύει την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών στρατοπέδων.

Εορτασμοί και πολιτικός διχασμός

Απόψε, ο Τραμπ έχει προγραμματίσει μεγάλη ομιλία στο National Mall της Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Salute America 250 Celebration & Fireworks”, οι οποίες θα κορυφωθούν με «το μεγαλύτερο σόου πυροτεχνημάτων στην ιστορία», όπως έχει προαναγγείλει, με 850.000 πυροτεχνήματα.

Η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει έντονο κύμα ζέστης, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει τους 38°C. «Στις 4 Ιουλίου θα έχει περίπου 107° Φαρενάιτ… και θα εκφωνήσω μια πραγματικά μακρά ομιλία απλώς για να δείξω ότι μπορώ να κάνω τα πάντα», δήλωσε ο Τραμπ.

Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιδείξουν ενότητα, η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη. Η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα, επηρεασμένη από τον πόλεμο στο Ιράν, την αύξηση του κόστους ζωής και τις πολιτικές του κατά των μεταναστών, αλλά και τις επικρίσεις για τον πλουτισμό της οικογένειάς του.

Η εικόνα των ΗΠΑ στα 250 χρόνια ανεξαρτησίας

Μιλώντας σε podcast της Ούσα Βανς, ο Τραμπ δήλωσε: «Έχουμε μια σπουδαία χώρα, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο σε οριακό σημείο… Θα την κάνουμε πιο σπουδαία από ποτέ».

Παράλληλα, η οργάνωση Freedom 250, που συνδέεται με τον Τραμπ, έχει αναλάβει μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις και μποϊκοτάζ εις βάρος της διακομματικής επιτροπής «America 250».

Η ατμόσφαιρα διχασμού αποτυπώνεται και στις δηλώσεις πολιτών. «Η 4η Ιουλίου είναι μια πραγματική στιγμή ελευθερίας, αλλά σε αυτό το πολιτικό κλίμα δεν μου προκαλεί τόσο έντονο ενθουσιασμό όσο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η 49χρονη δασκάλα Έιμι Κιμάρα από το Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, το 61% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα δεν ανταποκρίνεται σήμερα στα ιδανικά της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του 1776, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπληρώνουν δυόμισι αιώνες ιστορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπόσχεση για 5.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό αν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να δώσει 5.000 δολάρια σε κάθε ενήλικο Αμερικανό, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, με τη δέσμευση τα χρήματα να δαπανηθούν στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Λήξη του πολέμου στο Ιράν και πτώση καυσίμων μετά τις εκλογές

Ο Τραμπ εκτιμά ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Υποσχέθηκε πτώση στις τιμές καυσίμων μετά τις εκλογές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια στη Νάταλι Χαρπ και σε δύο βοηθούς

Ο Τραμπ χάρισε 45.000 δολάρια ως δώρο τέλους χρονιάς στην βοηθό του Νάταλι Χαρπ, ενώ παρόμοια ποσά έλαβαν άλλες δύο συνεργάτιδες. Το Λευκό Οίκο υπερασπίστηκε την πράξη, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συγχαίρει την ακροδεξιά Γερμανίας για τη νίκη της την Κυριακή

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε χθες τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη βραδιά» για το «λαϊκιστικό κόμμα». Έκανε αναφορά σε «MGGA», προσαρμόζοντας το γνωστό του σύνθημα για τη Γερμανία.