ΓΔ: 2613.73 -0.03% Τζίρος: 242.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο

ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο: Επανεξέταση συνόδου μετά την παραίτηση Στάρμερ

Ο Αντόνιο Κόστα πρότεινε την αναβολή της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βρετανίας μετά την παραίτηση του Κιρ Στάρμερ, σημειώνοντας ότι επανεκτιμάται ο προγραμματισμός, και εξέφρασε την ευχή ο διάδοχος να συνεχίσει τον διάλογο.

Η παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να αναβληθεί.

«Τώρα σίγουρα πρέπει να την αναβάλουμε, ωστόσο επαναξιολογούμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αυτή τη νέα σύνοδο κορυφής», ανέφερε ο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ο διάδοχος του Στάρμερ να συνεχίσει την πορεία επαναρύθμισης των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο, επιβεβαίωσε ότι μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού, η Επιτροπή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαναξιολογούν τη δυνατότητα διατήρησης της συνόδου, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. «Θα σας ενημερώσουμε σχετικά», σημείωσε.

Η σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει τη δεύτερη σύνοδο κορυφής μετά το Brexit. Η πρώτη είχε οργανωθεί στο Λονδίνο τον Μάιο του 2025 από τον Στάρμερ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για επαναπροσέγγιση με τους 27.

Η παραίτηση του Στάρμερ συμπίπτει με την παραμονή της 10ής επετείου της ψήφου των Βρετανών υπέρ του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τη χώρα.

Η προσπάθεια του Στάρμερ για αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ αποδείχθηκε σύνθετη, με επίκεντρο διαφωνίες γύρω από την αμυντική βιομηχανία και την ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξης της βιομηχανίας "made in Europe".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αύριο στις φθηνότερες αγορές ρεύματος, ρεκόρ ΑΠΕ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ (95,81€/MWh), λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ που θα καλύψουν έως και το 70% της ζήτησης, παρά την αυξημένη κατανάλωση λόγω ζέστης.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε θέμα δευτερογενών ροών με τη Γερμανία

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι δεν διακρίνει πρόβλημα με τις δευτερογενείς ροές από τη Γερμανία, σημειώνοντας πως θα βρεθεί ισορροπία σχετικά με τα πλοία ΜΚΟ με γερμανική σημαία που ελλιμενίζονται στην Ιταλία.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάκης Αρναούτογλου: Δύο χρόνια δράσης στην Ευρωβουλή

Ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου παρουσίασε τον απολογισμό της θητείας του: 108 γραπτές ερωτήσεις, 237 παρεμβάσεις, μία έκθεση, τρεις γνωμοδοτήσεις και τουλάχιστον 80 τροπολογίες για ΚΑΠ και αγορά, καλύπτοντας σειρά θεμάτων.
Περιπολικό της αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δ.Α.Ο.Ε. επικεφαλής διεθνούς επιχείρησης για παράνομα έσοδα εγκλήματος

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με ηγετικό ρόλο σε διεθνή επιχείρηση αποκάλυψης αδήλωτων μετρητών σε αεροδρόμια εκτός ΕΕ, που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες, με τη στήριξη της Europol και της Frontex.